Applove kreditne kartice spremlja število pritožb in očitkov, da so algoritmi, ki se uporabljajo za določitev limitov, pristranski do žensk. Nezadovoljstvo sta izrazila tudi soustanovitelj podjetja Steve Wozniak in tehnološki podjetnik David Heinemeier Hansson, ki se je pritožil, da mu je Applova kreditna kartica dala za 20-krat več kreditnega limita, kot ga je dobila njegova žena, je poročal Bloomberg. Na twitterju je zapisal, da je prišlo do neskladja, kljub temu da je imela žena boljšo bonitetno oceno. Wozniak pa je v tvitu zapisal, da z ženo nimata ločenih bančnih računov, kreditnih kartic ali sredstev nasploh. »Oba imava enako visoke limite na vseh karticah. Le na Applovi kartici je moj 10-krat višji,« je dodal.

Hansson, ki je ustanovitelj programskega pripomočka Ruby on Rails, je potrdil, da lahko tudi algoritmi, ne samo ljudje, diskriminirajo. »Applova kartica je seksističen program. Ni pomembno, kakšna je namera posameznih Applovih predstavnikov, pomembno je, kaj počne algoritem, ki mu ti popolnoma zaupajo. In kar počne, je diskriminiranje,« je pojasnil in dodal, da se je, po tem ko je izpostavil problem, ženin limit povečal.

Na newyorškem ministrstvo za finančne storitve (DFS) so zatrdili, da vsakršna diskriminacija, namerna ali ne, krši newyorško zakonodajo. V izjavi so zagotovili, da bodo vodili raziskavo in ugotovili, ali je bila zakonodaja kršena, hkrati pa želijo zagotoviti, da so vsi potrošniki obravnavani enakopravno, ne glede na spol.