Z dengo se je okužil 41-letni moški iz Madrida, ki je virus dobil po spolnem odnosu s svojim partnerjem. Ta je bolezen prinesel s potovanja na Kubi, je povedala Susana Jimenez iz madridske službe za javno zdravje.

Zdravniki so okužbo potrdili septembra, a jih je begalo, ker moški ni bil na potovanju v kateri od držav, kjer se pojavlja ta bolezen. »Njegov partner je imel približno deset dni pred njim enake, a blažje simptome, in je obiskal Kubo in Dominikansko republiko,« je pojasnila Jimenezova. »Opravili so analizo njunih semenskih tekočin, ki je pokazala, da nista imela samo denge, temveč povsem enak virus, ki je razširjen na Kubi,« je dodala Jimenezova.

O verjetnem primeru prenosa denge s spolnim odnosom med moškim in žensko je nedavno poročal tudi članek v strokovni reviji v Južni Koreji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po informacijah evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) gre za prvi prenos virusa denge s spolnim odnosom med dvema moškima.

Dengo v glavnem prenašajo komarji Aedes aegypti, ki živijo v tropskem in subtropskem podnebju. Virus povzroča podobne simptome kot gripa - visoka vročina in bolečine po telesu. Najnevarnejši, lahko tudi smrten, je za otroke, zlasti za deklice, čeprav znanstveniki ne vedo, zakaj.