Prebivalci Hongkonga so zgroženi spričo posnetkov, na katerih policist s pravimi naboji strelja v 21-letnega zamaskiranega protestnika. Mladenič je v kritičnem stanju. Zgodilo se je v ponedeljek v enem od spopadov med policisti in protestniki, razpršenimi po različnih predelih Hongkonga.

V petek pa je umrl 22-letni študent, ki je pred enim tednom v parkirni hiši padel iz tretjega v drugo nadstropje in se pri padcu huje poškodoval, potem ko so policisti s solzivcem poskušali razgnati protestnike. Protestniki trdijo, da je za njegovo smrt kriva policija, kar bi bila prva tovrstna smrtna žrtev v Hongkongu. Neredi se tako le še stopnjujejo.

Streli v neposrednem prenosu

Protesti so se začeli junija zaradi pripravljanja zakona, ki naj bi omogočil ekstradicijo kontinentalni Kitajski. Mestne oblasti so zakon medtem že umaknile, a protesti z nasiljem in vandalizmom se nadaljujejo kot nasprotovanje čedalje večjemu vplivu Pekinga na nekdanjo britansko kolonijo. Samo v nedeljo je bilo ranjenih 15, aretiranih pa 88 ljudi.

V ponedeljek zjutraj, ko ljudje odhajajo na delo, pa so protestniki blokirali več cest v Hongkongu, zaradi česar je policija uporabila solzivec in gumijaste krogle. Najhuje je bilo na severovzhodu Hongkonga, kjer so protestniki postavili številne barikade. V pretepu med upornikom in policistom, ki so ga neposredno prenašali facebook in več televizijskih postaj, pa je prometni policist s pištolo ustrelil v trebuh nekega drugega protestnika, ki se jima je približal. Ta je obležal v krvi. Nato sta se slišala še dva strela, a menda novih ranjenih ni bilo. Policijske enote, pristojne za zatiranje nemirov, so hitro prišle na kraj krvavega obračuna, a besni civilisti, tudi naključni mimoidoči, so jih izžvižgali, zmerjali in obmetavali z različnimi stvarmi. Eden od civilistov je na enega od policistov zavpil: »Trikrat ste streljali!« Ta mu je vrnil: »Trikrat je premalo!« Policisti so protestnike razgnali s poprovcem.

Tudi rešilni avto je hitro prišel in odpeljal ranjenega protestnika. Kot so sporočili iz bolnišnice, je 21-letnemu študentu krogla prebila jetra in ledvice, zato je v intenzivni negi.

Nasilni tudi protestniki

V ponedeljek je na spletu veliko pozornosti zbudil tudi video, ki prikazuje moškega srednjih let, kako se prepira z mladimi protestniki. Zabrusil jim je, da nihče od njih ni Kitajec, oni pa so mu vrnili, naj izgine nazaj na Kitajsko. Zamaskirani protestnik ga je nato polil z vnetljivo tekočino in zažgal. Tudi on je v kritičnem stanju. Policijsko streljanje na študenta in zažig nasprotnika protestov le nekaj dni po smrti protestnika bi lahko vodila v stopnjevanje nasilja.

Policija je od začetka protestov tokrat že tretjič streljala na protestnike, toda še v začetku oktobra sta policista trdila, da sta streljala v samoobrambi. Nasilje zdaj menda spodbuja policija, kar naj bi od nje zahtevale mestne oblasti, ki sledijo navodilom iz Pekinga. Vsekakor to ne vodi k umirjanju razmer. Protestniki bodo tako še bolj proti policiji in oblastem. Zaradi nasilja in vandalizma bodo najbrž odpovedane okrožne volitve, ki bi morale potekati 24. novembra. Lokalne oblasti si odpovedi volitev menda želijo, tako da jih tudi »pod pritiskom Pekinga« ne bodo dovolile – predvsem zato, ker se bojijo zmage opozicije.