Vladavina Netflixa se približuje koncu. Tako je vsaj videti ob prihodu novih pretočnih platform, od katerih bo v prihodnjih mesecih največ pisanja posvečenega Applovi in Disneyjevi televiziji Apple TV+ in Disney+. Za nekatere, sploh starejše generacije bodo nove platforme morda še privlačnejše kot Netflix in Amazonov Prime Video, ki v nasprotju s HBO Go in slovenskim Voyom vztrajno ignorirata potrebe gledalcev s tega območja. Nekateri angleško namreč ne razumejo najbolje in si gledanja tujejezičnih vsebin še vedno ne znajo predstavljati brez prevoda v slovenščino in hrvaščino. Apple TV+, ki je v več kot sto državah, tudi v Sloveniji, dostopen od 1. novembra, je to potrebo zaznal, zato so vse vsebine, ki jih ponuja na svoji novi televiziji, prevedene tudi v slovenščino, je pa zanimivo, da ne tudi v hrvaščino, ki bi pokrila precej večje območje, kot je Slovenija.

Da je Apple TV+ na voljo v slovenščini, je eden od njenih največjih plusov, ni pa edini. Mikavna je tudi cena, saj je 4,99 evra, kolikor po sedemdnevnem brezplačnem poskusnem obdobju znaša mesečna naročnina, manj od cene ene kinovstopnice in pol manj, kolikor stane srednji paket za Netflix. Za to ceno v Applovi ponudbi trenutno dobite okoli deset serij in filmov, ki se jim bo vsak mesec pridružila še kakšna novost.

Apple z Rusi na Luno, na Oprah in Spielberga čakamo

Trenutno so na ogled prve tri epizode serije z Reese Witherspoon, Jennifer Aniston in Stevom Carellom The Morning Show, drame o jutranji pogovorni oddaji, ki je hkrati tudi nekakšen odgovor na gibanje MeToo, in prve tri epizode postapokaliptične drame See z Jasonom Momoo in Alfre Woodard, ki se dogaja 600 let v prihodnosti. Poleg teh dveh pa še tri epizode črne komedije o odraščanju pisateljice Emily Dickinson Dickinson ter tri epizode znanstvenofantastične serije For All Mankind, ki odgovarja na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi na Luno prvi stopili Rusi in ne Američani. Največje razočaranje je serija oslepelem človeštvu See, ki jo bolj kot dramo lahko jemljemo kot komedijo, pričakovanj med kritiki pa ni izpolnila niti najbolj spromovirana serija The Morning Show, ki je bila zato toliko bolje sprejeta med gledalci. Nekje v povprečju se giblje tudi Dickinson s Hailee Steinfeld, For All Mankind, ki bi poleg Expansa utegnil postati eden od najzanimivejših TV-izdelkov tega desetletja, kar zadeva (izmišljene ali resnične) vesoljske podvige, pa bo pritegnil predvsem tiste, ki jih privlači vesolje in so pripravljeni spregledati patriotski ton serije.

Največjih adutov Applove televizije še ni. To bosta Oprah Winfrey, ki bo svoj čas na Apple TV+ namenjala knjigam in pogovorom, zaradi katerih je sploh postala kraljica ameriške televizije, ter Steven Spielberg, ki bo na Apple TV+ začel predvajati svojo serijo Amazing Stories. Čakamo tudi na triler v režiji M. Night Shyamalana Servant, film The Banker z Anthonyjem Mackiejem in Samuelom L. Jacksonom, serijo o priseljencih Little America ter serijo o podkastih na temo resničnih zločinov Truth Be Told z Octavio Spencer in Aaronom Paulom. Govori se še o seriji po ZF-sagi Isaaca Asimova Foundation in filmu Sofie Coppola, v katerem bi spet igral Bill Murray.

Šest uporabnikov za eno naročnino

Apple TV+, ki v tem trenutku nima niti obsežnega niti pretirano dobrega kataloga, se bo za nove naročnike moral konkretno potruditi, saj v svoji ponudbi ne bo imel niti filmov in serij drugih televizij, kot je pri HBO Go, Netflixu in Amazonu. To pomeni, da bo za vsebine, ki niso nastale v njihovi produkciji, treba plačati. Še preden začnete razmišljati o tem, ali se vam naročnina na Apple TV sploh izplača oziroma ali je ponudba dovolj privlačna za vas, pa najprej preverite, kje jo boste sploh gledali, saj je Applova televizija v nekaterih primerih ekskluzivna tako kot vsi drugi Applovi izdelki. Gledate jo lahko prek aplikacije Apple TV na apple TV, iphonu, ipadu, ipod touchu, macu in nekaterih Samsungovih pametnih televizijah, v prihodnosti pa bo Apple TV+ dostopen tudi na amazon fire TV, LG, roku in sonyju. Tisti, ki nimate ničesar od tega, jo lahko še vedno gledate prek spleta, in sicer na naslovu tv.apple.com.

Dobra novica je, da bodo tisti, ki bodo kupili nov Applov izdelek, na primer iphone ali ipad, na Apple TV+ eno leto lahko naročeni brezplačno, ena naročnina pa pokriva šest družinskih članov oziroma šest sočasnih gledanj, kar je več od katerega koli drugega ponudnika videa na zahtevo. In veliko več, kot dobite z eno kinovstopnico. Je pa tudi res, da si višje naročnine s trenutno ponudbo Apple niti ne bi mogel privoščiti.