Vodilni Olimpiji po sedemnajstem krogu v prvi slovenski nogometni ligi z dvema točkama zaostanka dihata za vrat le še Maribor in Aluminij. Kidričani so v poslastici kroga slavili v Fazaneriji, kjer je Mura dvakrat zapravila vodstvo. Olimpija je v Stožicah premagala Tabor, Maribor pa je nadigral Domžale.

Hadžićeva napakaob enajstmetrovki

Junak zmage Olimpije je bil Albanec Endri Cekici z dvema zadetkoma. A bi lahko bil tudi osmoljenec. Potem ko je atraktivno zadel iz prostega strela, je zastreljal enajstmetrovko po prekršku nad Lupeto, ki je s svojo telesno močjo razbil obrambo Tabora, ker se je trener Safet Hadžić uštel pri izbiri izvajalca. »Za enajstmetrovke sta določena Vukušić in Cekici, ki se morata dogovoriti sama. Tokrat sta oba želela streljati, v mislih sem imel Vukušića, ker je Cekici že dosegel gol, a sem napačno rekel Cekici,« je pojasnil Safet Hadžić, ki je igralce dobro motiviral med odmorom. Olimpija je drugič zadela že po 50 sekundah drugega polčasa, ko je obramba gostov podrla razigranega Savića, a je žogo še porinil do Cekicija, da je zadel še drugič, v finišu tekme pa zapravil priložnost za hat-trick. Olimpija je igrala svojo igro, napadalno in atraktivno, manjkal je še kakšen gol več, saj je Menalo še dvakrat stresel okvir gola solidnega vratarja Adama. Hadžić je igralce po tekmi v slačilnici počastil za svoj 51. rojstni dan.

Tabor je znova potrdil, da je tipična domača ekipa, saj je v gosteh osvojil le točko. »Še sam ne vem, zakaj na gostovanjih ne osvajamo več točk. Če bi vedel, bi kaj spremenil. Olimpiji je uspelo to, kar si je želela, da je hitro zadela v prvem in drugem polčasu. Moji fantje so kazali željo do zadnje minute, saj so skušali doseči vsaj častni gol,« je povedal trener Tabora Almir Sulejmanović. Njegovi varovanci se zdaj veselijo treh tekem zapored doma.

Če sodnik Dragoslav Perić iz Kranja v Stožicah ni pokazal niti enega kartona, jih je nedorasli in zmedeni Bojan Tkalčec iz Maribora na živčnem derbiju za obstanek med Triglavom in Bravom kar 12 (igralcem osem rumenih in dva rdeča ter klopi domačih dva rumena). Bravo je imel več kot 40 minut igralca več, a je borbeni Triglav dosegel gol za zmago. Čeprav je Rudar vodil z 2:0 in 3:2, je tudi po 17 tekmah še brez zmage. »Problem je v psihi igralcev. Vsi govorijo o (ne)sreči, kot je bila prečka v 93. minuti, a mi si moramo srečo zaslužiti s trdim delom,« pravi trener Rudarja Andrej Panadić. »Fantje so pokazali tisto, kar so lahko na težkem igrišču. Imeli smo težave z igro Rudarja na preskok,« je povedal trener Celja Dušan Kosič, ki s točko ni bil zadovoljen.

Kolikor napak, toliko golov

Srečanje, ki mu ni bilo usojeno, da bi bilo izenačena tekma. Andrej Razdrh je že prejšnjo nedeljo po porazu pri Aluminiju (2:4) opozarjal, koliko neumnosti lahko storijo Domžalčani v 90 minutah. Zaman. V Ljudskem vrtu je lahko le še dodal: »Vsaka napaka nas kaznuje, ampak za večino smo si krivi sami.« Ko naletijo na tako moštveno razpoloženi Maribor, nimajo možnosti. Spet so prejeli štiri gole, tudi Maribor je surovo kaznoval neuigrano in nekonkurenčno obrambo.

To pa ne pomeni, da Domžalčani niso pokazali konkurenčnih obrisov. Še po tekmi je Darko Milanič hvalil njihovo individualno kvaliteto. Po uvodnem golu, ko je Mitja Viler (arhe)tipsko našel Luko Zahovića, se Maribor sprva še ni počutil udobno v vlogi favorita. Ampak Josip Ćorluka je lahko samo gledal, zakaj Jasminu Handanoviću, letnik 1978, Ljudski vrt skandira. Če bo branil še na naslednji tekmi z Aluminijem, bo podrl starostni rekord lige Amela Mujčinovića. Domžale niso zdržale niti do polčasa, Dino Hotić je izkoristil prostor in našel povsem samega Roka Kronavetra. Vratnica je do premora še preprečila, da bi Rudi Požeg Vancaš povišal, toda Maribor je v drugi polčas stopil kot moštvo na misiji, kar ni težko, ko Luka Zahović tako nesebično išče soigralce, kar najbolj koristi Kronavetru. »Veliko lepih situacij in veliko umazanega dela, kar me najbolj veseli, saj smo v fazi, ko to počnejo tudi tisti, ki so prej raje počeli kaj drugega, zdaj pa igrajo za moštvo,« je veselilo Milaniča.

Rumeni družini se je ponudila možnost za priključek, a Damir Skomina ni pokazal na belo točko, Matej Podlogar pa je zapravil srečanje ena na ena. Prepozni gol Slobodana Vuka je le potrdil razlike shizofrene ekipe. »Poskušamo igrati, odpraviti napake, ampak čez noč ne gre. To se je naselilo v glave igralcev,« je lahko le še povzel Razdrh.

Aluminij premagal urok Fazanerije

Aluminij ne slovi samo po čvrsti obrambi. V vročem derbiju na stadionu Fazanerija je Muri zabil kar štiri gole in ji prizadejal prvi domači poraz v sezoni. Prekmurci so krenili silovito in ambiciozno. V prvem polčasu so dvakrat povedli, a so se Kidričani obakrat hitro vrnili v igro. Bobičanec je bil tako razpoložen, da je zadel celo neposredno iz kota. V drugem polčasu je Mura igrala in napadala, Aluminij pa je zavlačeval in zabijal. Ideolog igre gostov je bil Hrvat Mihael Klepač, prek katerega je bil Aluminij najbolj nevaren. Z dvema goloma je zablestel Živković, v sodnikovem podaljšku je veliko zmago gostov potrdil Leko.