Teniške igralke Francije so še tretjič v zgodovini osvojile pokal Fed. Potem ko so v tem ekipnem tekmovanju zmago že slavile leta 1997, ko so ugnale Nizozemke, in leta 2003, ko so bile boljše od Američank, so tokrat porazile še reprezentanco Avstralije. Ta v Perthu ni bila kos tekmicam, čeprav je imela v svojih vrstah prvo igralko sveta Ashleigh Barty. Triindvajsetletnica je svoji vrsti sicer prinesla prvo točko na turnirju, ko je dvakrat s 6:0 ugnala Caroline Garcia, a je nato že nekaj ur pozneje izid na 1:1 v zmagah poravnala Kristina Mladenovic, ki je Ajli Tomljanović oddala le dve točki.

Zmagovalki sobotnih dvobojev sta loparje prekrižali dan pozneje, dvoboj pa je po izgubljenem uvodnem nizu ter več kot dveh urah in pol igre presenetljivo dobila Mladenoviceva (2:6, 6:4, 7:6 (1)). Komaj 40. igralka na svetovni teniški lestvici je Bartyjevi zadala sploh prvi poraz v pokalu Fed po letu 2017. Sledil je še zadnji boj posameznic, v katerem sta se pomerili Tomljanovićeva in Pauline Parmentier. Hrvatica z avstralskim potnim listom, ki je dan prej vpisala svoj premierni nastop za avstralsko reprezentanco, se je odkupila za poraz proti Mladenovicevi ter slavila s 6:4 in 7:5.

O končnem zmagovalcu je tako odločala igra dvojic. Pri Avstralkah je spet nastopila Bartyjeva, Tomljanovićevo je zamenjala Samantha Stosur, na drugi strani mreže pa je stal dvojec Mladenovic-Garcia. Obračun sta zanesljivo s 6:4 in 6:3 dobili Francozinji, ki sta svoji državi prinesli zmago v zadnjem pokalu Fed v obstoječi obliki. Od prihodnjega leta dalje bo namreč turnir potekal šest dni, na njem pa bo nastopilo 12 reprezentanc.

»Ne vem, če sem povsem doumela, kaj nam je uspelo, saj je za nami nor konec tedna. Tekma dvojic se je odvijala zelo hitro, a sva s soigralko ostali osredotočeni,« je po osvojenem tekmovanju dejala Caroline Garcia. Veselja ni skrival niti selektor Francije Julien Benneteau, ki je uspeh svojih igralk pospremil z besedami: »Sem najbolj ponosen človek na svetu. Privoščil si bom kar nekaj vrčkov piva.«

Pokal Fed, finale, sobota: Mladenovic (Fra) – Tomljanovic (Avstral) 6:1, 6:1, Barty (Avstral) – Garcia (Fra) 6:0, 6:0, nedelja: Mladenovic (Fra) – Barty (Avstral) 2:6, 6:4, 7:6 (1), Tomljanović (Avstral) – Permentier (Fra) 6:4, 7:5, Garcia/Mladenovic (Fra) – Stosur/Barty (Avstral) 6:4, 6:3.