Morales je v televizijskem nagovoru povedal, da bo »sklical nove volitve, ki bodo Bolivijcem omogočile, da demokratično izvolijo nove oblasti«. Napovedal je, da bo volitve izvedla nova volilna komisija.

Malo pred tem je Organizacija ameriških držav (OAS), ki je preverila potek in rezultate oktobrskih volitev, pozvala k njihovi razveljavitvi. Pozvala je k pripravi novega glasovanja.

Vse od predsedniških volitev 20. oktobra Bolivijo pretresajo izgredi med pristaši različnih političnih taborov. Moralesovi nasprotniki oporekajo njegovi zmagi v prvem krogu volitev. Nekdanji predsednik Carlos Mesa, ki se je na volitvah uvrstil na drugo mesto, Moralesu očita volilno prevaro.

59-letni Morales je na čelu Bolivije vse od leta 2006. Tokrat je kandidiral za tretji predsedniški mandat, čeprav bolivijska ustava predvideva samo dva mandata. Morales je to oviro premagal s pomočjo pravosodja, ki je razsodilo, da omejitev števila predsedniških mandatov pomeni kršitev človekovih pravic.

Vodja bolivijske opozicije Moralesa poziva k odstopu

Vodja bolivijske opozicije Carlos Mesa je danes predsednika Bolivije Eva Moralesa pozval, naj odstopi in ne kandidira na novih predsedniških volitvah, ki jih namerava razpisati. Morales se je za razpis volitev odločil, potem ko je Organizacija ameriških držav (OAS) ugotovila vrsto nepravilnosti na oktobrskih volitvah.

Mesa je poudaril, da Morales in podpredsednik Alvaro Garcia Linera ne smeta nadzorovati volilnega procesa in kandidirati na volitvah. "Če vam je ostal kanček domoljubja, se morate umakniti," je povedal predsedniški kandidat opozicije, ki je bil v prvem krogu predsedniških volitev drugi.

Morales je pred tem napovedal, da bo "sklical nove volitve, ki bodo Bolivijcem omogočile, da demokratično izvolijo nove oblasti". Dodal je, da bo volitve izvedla nova volilna komisija.

Na vprašanje, ali bo kandidiral, je odgovoril, da "morajo biti kandidature drugotnega pomena, najprej je treba pomiriti Bolivijo", navajajo tuje tiskovne agencije.

Za razpis volitev se je odločil, potem ko je OAS, ki je preveril potek in rezultate oktobrskih volitev, pozval k njihovi razveljavitvi, saj so ugotovili vrsto "nepravilnosti". "Manipulacije z računalniškimi sistemi so tako obsežne, da jih mora Bolivija temeljito preiskati, da bi jim prišla do dna in ugotovila odgovornost v tem resnem primeru," so poudarili. Zato niso mogli potrditi Moralesove zmage, so dodali.

"Prvi krog volitev 20. oktobra mora biti razveljavljen, volilni proces pa se mora začeti znova," so sporočili. Prvi krog predsedniških volitev je treba ponoviti takoj, ko bo vzpostavljena nova volilna komisija, je pozval OAS.