59-leti Naruhito in 55-letna Masako trenutno živita v omenjeni rezidenci, saj cesarsko palačo obnavljajo. Prvotno so načrtovali, da bodo parado pripravili 22. oktobra po slovesnosti ustoličenja, a so jo zaradi spoštovanja do žrtev tajfuna Hagibis, ki je pred tem prizadel Japonsko in zahteval več deset smrtnih žrtev, preložili.

Za varnost ob današnji paradi je skrbelo 26.000 policistov. 400 metrov dolgo cesarsko kolono je sestavljajo 50 črnih limuzin in motorjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Naruhito je cesarske dolžnosti sicer prevzel že 1. maja, dan po abdikaciji svojega očeta Akihita, s čimer se je začelo novo cesarsko obdobje, imenovano Reiwa. Prenos prestola v najstarejši monarhiji na svetu pa se je končal 22. oktobra z razglasitvijo Naruhita za 126. cesarja dežele vzhajajočega sonca.

Cesarski par ima enega otroka, 17-letno princeso Aiko, ki ne more naslediti prestola, ker je ženska. Zato je prestolonaslednik postal Naruhitov brat Akishino. Njegov sin, 13-letni Hisahito, je trenutno edini preostali naslednik.

Pomanjkanje moških naslednikov v cesarski družini je znova razvnelo razpravo o tem, da bi prestol lahko zasedle tudi ženske, vendar do zdaj ni bil narejen še noben uraden korak v to smer.