Slovenska hokejska reprezentanca je na edinem pripravljalnem turnirju v letošnji sezoni pustila soliden vtis. Po konkurenčni predstavi in porazu po kazenskih strelih z gostiteljico Latvijo je vrhunec dosegla na drugi tekmi, ko je ugnala Belorusijo brez prejetega gola. Slovenska vrsta je bila pred zadnjim krogom v igri za končno zmago, a je doživela nokavt proti Franciji (0:3) ter v zelo izenačeni konkurenci pristala na zadnjem mestu z enakim številom točk kot Francija in Latvija.

Proti Franciji je manjkal zadetek

Namen slovenske reprezentance je bil v obmorskem mestu Liepaja dosežen, poudarja selektor Matjaž Kopitar, ki je priložnost za igro v različnih situacijah ponudil prav vsem igralcem, vključno s tremi vratarji. Slovenija je nastopila v mešani postavi brez vseh udarnih adutov in vsak dan vztrajala v igri na štiri napade. Podčrtati velja učinek debitanta Luke Maverja, ki igra študentski hokej v ZDA. »Kar nekaj igralcev je opozorilo nase. Vsi so izkoristili priložnost, s čimer smo zelo zadovoljni. Zdaj lahko malce lažje zadihamo, saj poznamo alternative, če se na pomembnejših turnirjih poškoduje kdo od nosilcev igre,« je o igralskem kadru na prvi reprezentančni akciji po vrniti na slovensko klop dejal Matjaž Kopitar.

Slovenija je na evropskem severu dosegla štiri zadetke. Najboljši strelec je postal Rok Tičar, ki je bil trikrat uspešen. Proti Latviji je v zadnjih sekundah dosegel gol za podaljšek, proti Belorusiji pa je poslal plošček v prazno mrežo za prestižno zmago proti zmagovalki turnirja. »Odigrali smo močan turnir, s katerim smo lahko zadovoljni. Zadnji dan so bile noge že utrujene, kar so Francozi izkoristili in nas kaznovali. V prvih dveh tretjinah nismo odigrali v skladu z dogovorom, v zadnjih dvajsetih minutah pa smo bili boljši, a premoči nismo kronali z zadetkom. Pozitivno so me presenetili mladi igralci, ki so se izkazali z delavnostjo,« je ocenil izkušeni prvi center reprezentance Rok Tičar.

Tudi selektor Kopitar je podčrtal preskromen učinek na tekmi s Francijo. »V oči bode, da nismo dosegli gola, kar v hokeju ne pomeni nič dobrega. Prvi in drugi gol smo prejeli po naših napakah, kar se nam ne sme dogajati. V zadnji tretjini se nismo predali, a je manjkal zadetek. Boljše, da se nam je poraz zgodil na prijateljskem kot na resnem turnirju, ko bo večji tudi tekmovalni naboj. Če potegnemo črto pod turnir, smo lahko zadovoljni z opravljenim delom,« je komentiral Kopitar.

S tridnevnim preizkusom v Latviji se je končal štiriletni ciklus turnirjev evropskega izziva, ki so ga štiri reprezentance uskladile s pogodbo. Slovenija se je najboljše odrezala na premieri leta 2016, ko je na Bledu po zmagah proti Franciji in Latviji osvojila drugo mesto. Leto dni pozneje je v Cergyju premagala le Francijo, lani pa je v Minsku doživela tri poraze, ko je na slovenski klopi debitiral letos spomladi zamenjani selektor Ivo Jan.

Februarja bodo igrali za Tokio

Slovenijo do konca sezone čakata pomembna domača turnirja. V začetku februarja bodo Jesenice gostile predkvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu 2022. Slovenska vrsta bo v vlogi favorita proti Japonski, Litvi in dodatnemu kvalifikantu. Zmaga prinaša vstopnico za Košice in uvrstitev v zadnji krog kvalifikacij, v katerem na tekmeca že čakajo močni nasprotniki Slovaki, Belorusi in Avstrijci. »Na Jesenicah bomo morali odigrati z največjo zbranostjo. Ne bomo smeli podcenjevati reprezentanc, ki so slabše na papirju, saj te šport lahko hitro kaznuje. Igrati bomo morali svoj hokej,« je povedal Rok Tičar in izpostavil svež veter, ki je zavel v garderobi po vrnitvi Matjaža Kopitarja.

Selektorja in igralce med prvomajskimi prazniki 2020 čaka vrhunec sezone s tivolskim svetovnim prvenstvom skupine B. Potem ko je bila slovenska reprezentanca na zadnjih dveh turnirjih drugega kakovostnega razreda daleč od uvrstitve med elito, si bo na domačem ledu poskušala priigrati deseti nastop v skupini A. Ko je Slovenija leta 2012 v Stožicah nazadnje gostila svetovno prvenstvo, je s Kopitarjem na klopi napredovala v višji razred.