V pismu, ki sta ga v torek na predsednika skupaj naslovila predsednika organizacij - v imenu SSO Walter Bandelj, v imenu SKGZ pa Ksenija Dobrila - so tudi podčrtali, da gre za pomemben korak predsednikov Slovenije in Italije. Po njunih besedah je to odločilno spodbudilo nadaljevanje postopka za povrnitev te zgodovinske stavbe slovenski narodni skupnosti v Italiji, kot je to predvideno v zaščitnem zakonu, so danes sporočili iz organizacij.

Predsedniku Pahorju so se v pismu zahvalili za »odlično posredovanje v postopku vračanja zgodovinske stavbe Narodnega doma« v Trstu, ki so ga tržaški Slovenci zgradili na začetku prejšnjega stoletja. Pohvalili so ga, da se je za za vrnitev te simbolične stavbe zavzel tudi na podlagi prijateljskega odnosa z italijanskim predsednikom Mattarello.

To prijateljstvo in odločitev, da bosta skupaj prisotna 13. julija 2020 v Trstu, ko bodo obeležili 100. obletnico požiga Narodnega doma, »sta najboljši dokaz in predvsem zgled, da je mogoče na primeren ter v prihodnost usmerjen način rešiti še tako zahtevna politično-zgodovinska vprašanja«, so zapisali v pismu, v katerem so izrazili tudi zaupanje v njuno nadaljnjo pomoč, pozornost in podporo.

Pahor in Mattarella sta po srečanju 11. oktobra v Atenah sporočila, da se bosta prihodnje leto skupaj udeležila slovesnosti ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu in tako potrdila iskreno prijateljstvo med državama in narodoma.

Narodni dom je bilo večnamensko poslopje in središče razvejane kulturne in gospodarske dejavnosti Slovencev v Trstu. V njem so bile med letoma 1904 in 1920 številne slovenske organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost, pa tudi gledališče, hranilnica, kavarna in hotel. Kot simbol slovenske navzočnosti v mestnem središču je bilo trn v peti italijanskim nacionalistom in fašistom, ki so ga zato 13. julija 1920 napadli, požgali in uničili.

Ob letošnji 99. obletnici so spominsko slovesnost prvič skupaj pripravile organizacije slovenske narodne skupnosti v Italiji. Ob stranki Slovenska skupnost, ki je več desetletij prirejala spominske slovesnosti, tudi SKGZ in SSO.