Nekateri so boljši v ekipnih športih, drugi v samostojnih disciplinah. Enako je pri glasbenem ustvarjanju. Marsikomu je solo kariera prinesla več uspeha in slave kot ustvarjanje v skupini. Najbolj očiten primer tega je Beyoncé Knowles iz nekdanje r'n'b zasedbe Destiny's Child, kjer sta ji Kelly Rowland in Michelle Williams bolj ko ne delali kuliso. To sta z občasnimi vokalnimi vložki in koreografijo v drugi polovici devetdesetih in v prvih letih novega tisočletja počeli zelo dobro. Destiny's Child so podirale rekorde, a Beyoncé je od leta 2008 do danes nepremagljiva. Podobno zgodbo imata Justin Timberlake in Robbie Williams. Oba sta zares zacvetela, ko sta zapustila matični fantovski bend. Ne pozabimo, da se je tudi kralj popa Michael Jackson kalil v skupinski zasedbi The Jackson 5, hiphop-soul vokalistki Lauryn Hill so se po razpadu The Fugees vrata v glasbeni industriji odpirala še leta, razpad The Beatles pa je bil vse prej kot usoden za Paula McCartneyja in Johna Lennona.

Kako pa se godi tistim izvajalcem, ki so se razšli, a so se ob vrnitvi na odrske deske odločili ostati skupaj?

Od Guns N' Roses do Spice Girls

Z albumom Appetite for Destruction se je leta 1987 pet fantov iz Los Angelesa – Axl Rose kot vokalist, Slash kot vodilni kitarist, Izzy Stradlin na ritem kitari, Duff McKagan kot basist in Steven Adler na bobnih – zapisalo v zgodovino. Guns N' Roses, GNR, je na njem objavil hite Welcome to the Jungle, Paradise City in Sweet Child o' Mine, zaradi katerih se je album leto po izidu uvrstil na prvo mesto Billboardove lestvice 200. Hardrokerji so zahvaljujoč imidžu, visokoproračunskim videospotom in uspešnicam, kot so Don't Cry, November Rain in Estranged, svetovne stadione polnili še v prvi polovici devetdesetih let, nato pa so se počasi umaknili. Do velike vrnitve leta 2016 so imeli samostojne kariere, kot GNR je od prvotne zasedbe z različnimi glasbeniki v tem obdobju nastopal le Axl Rose. GNR so se zares prerodili pred tremi leti, ko sta se razširjeni petčlanski zasedbi ponovno pridružila Slash in McKagan. V teh dneh je bend, ki je po svetu prodal več kot 100 milijonov albumov, končal turnejo po ZDA.

Legendarni angleški rokerji Led Zeppelin so v svoji »karieri po karieri« na odru združili moči še štirikrat, nazadnje leta 2007, njihovi rojaki Sex Pistols so po odmevni smrti Sida Viciousa to storili petkrat, prav tako večkrat ponovno združeni britanski rokerji The Police pa so vstopnice za zadnjo reunion turnejo v svoji matici prodali v pičlih 30 minutah.

Obstajajo tudi skupine, za katere smo mislili, da se je njihova pot končala in čez leta znova začela, a so v resnici obstajali vse od svojega nastanka, le medijsko so bili v zatišju. Ena takih je ameriški fantovski band Backstreet Boys, ki ustvarja že 26. leto, vendar smo o njih po dolgem času ponovno začeli govoriti šele letos, ko so praznovali 20. obletnico romantične skladbe za mlajše najstnike I Want It That Way. BB so ostali v originalni postavi in ne napovedujejo umika, pravijo le, da se ob obletnici počutijo malce stare.

Na poplavo fantovskih bendov je glasbena industrija leta 1994 odgovorila z oblikovanjem dekliške pop skupine Spice Girls. S singlom Wannabe, ki je pri Virgin Records izšel dve leti pozneje, so Mel B, Mel C, Emma Bunton, Geri Halliwell in Victoria Beckham čez noč postale svetovni fenomen. Njihov debitantski album Spice je z 28 milijoni prodanih izvodov postal najbolje prodajani glasbeni album ženske skupine v zgodovini. Scary Spice, Sporty Spice, Baby Spice, Ginger Spice in Posh Spice so bila njihova umetniška imena, ki so jih podpirale z načinom oblačenja in obnašanja. Z odhodom Halliwellove, ki je po svojem odvetniku javnosti sporočila, da se iz skupine »zaradi osebnostnih razlik med članicami umika«, je na veliko žalost oboževalcev skupina leta 1998 razpadla. Čez slabih deset let so javnost razveselile, ko so napovedale ponovno združitev in enoletno turnejo, prvi koncert so imele v domačem Londonu – vstopnice so pošle v osemintridesetih sekundah. A nosilke slogana »Girl power« (dekliška moč) so se po koncu turneje znova posvetile zasebnemu življenju in samostojnim projektom. Pravo presenečenje je sledilo letos, ko so napovedale oživitev skupine in turnejo po Združenem kraljestvu. Na Otoku so izvajale svoje stare hite, prvič brez Posh Spice Victorie Beckham.

Od skupine Niet do Bepopa

Na začetku osemdesetih so se v postavi Igor Dernovšek, Aleš Češnovar, Primož Habič in Tomaž Dimnik v Ljubljani rodili legendarni pankerji Niet. Njihovo zgodbo povzame kitarist Igor Dernovšek: »Nieti smo aktivno igrali od konca leta 1983 do začetka leta 1986, potem pa smo morali drug za drugim v vojsko, ki je v tistih časih prekinila in pogosto uničila kariero številnih mladih bendov. Ko smo se naposled leta 1988 vrnili iz JLA, smo spet poskusili, posneli nekaj novih komadov, potem pa je basist Aleš Češnovar odšel v Anglijo, drugi pa nismo imeli dovolj energije, da bi brez njega nadaljevali. Za nameček je leta 1991 sledila še smrt pevca Primoža Habiča.«

»V 90. letih se je med mladimi izjemno povečalo zanimanje za Niet, postali smo nekak kultni bend. Ugotovili smo, da moramo svojo glasbo ohraniti. Iskali smo pevca, a ga nismo našli, zato sem za mikrofon poprijel kar jaz. Ko je bila turneja 10 koncertov končana, smo prenehali. Sredi prvega desetletja novega tisočletja so se Nieti med mladimi začeli znova na veliko poslušati, nekaj je k temu pripomogla tudi priredba komada Lep dan za smrt, ki so ga znova posneli Dan D, v vrnitev pa nas je dokončno potisnil Peter Lovšin, ki nas je prosil, da bi bili skriti gostje na vrnitvenem koncertu Pankrtov konec leta 2007. Tega koncerta se sicer potem nismo udeležili, smo pa imeli srečo, da smo našli Boruta Marolta, pevca benda Prisluhnimo tišini, ki je v tistem letu nehal delati. Ko smo poskusili, smo vedeli, da je to to, in potem več kot uspešno igrali devet let,« sklene pripoved Dernovšek. S tem njihova pot ni bila končana, skupina Niet se vrača: decembra bodo nastopili po različnih krajih v državi, za silvestrovo jih bo mogoče poslušati pred ljubljanskimi Križankami. V zadnjih letih so ponovno aktivni tudi pankrokerji Indust-bag iz Metlike, ljubitelji omenjenega žanra pa bodo na svoj račun tudi prišli 21. decembra, ko bodo Pankrti v Ortobaru žagali v originalni zasedbi.

Tudi iz vrst drugih žanrov je kar nekaj slovenskih skupin, ki so oživele. Če se je Karma oktobra vrnila na oder za eno noč s starim aranžmajem, so Flirrt (bivši Flirt) javnosti minuli mesec predstavili novo različico sklade Tvoj idiot. Za najodmevnejšo vrnitev na domačo glasbeno sceno so pred kratkim vsekakor poskrbele članice skupine Bepop. Mladi člani so bili v skupino izbrani leta 2002 v resničnostnem šovu Popstars. Glasbeni vzpon Tinkare Zorec, Alenke Husič, Simona Megliča, Ane Praznik in Nejca Erazma je bil nagel, a ni trajal dolgo, saj se je najmlajši član Nejc kmalu po drugem singlu smrtno ponesrečil. Skupina je nato še nekaj časa ustvarjala s štirimi člani, dve leti po nastanku pa so nehali delovati. Priložnostno je kvartet nastopil ob petnajstletnici delovanja, šele zdaj pa so se članice zares združile. Da, združil se je le ženski del skupine, kar bepopovke komentirajo: »Želja po vrnitvi je bila v vseh treh, a smo nekako upale, da o tem prepričamo še Simona. Žal se on v tej vlogi ne vidi več, nas je pa pri odločitvi podprl.« Članice pravijo, da imajo za leto 2020 že potrjene nastope, ne izključujejo pa niti novih pesmi.