Krimovke so jubilejno, 25. sezono v ligi prvakinj začele z nepričakovanim porazom v Ljubljani proti Baniku (29:31), novincu med elito. Pogled na lestvico dva kroga pred koncem ni prav prijeten (Györ 8 točk, Sävehof in Banik po 3, Krim 2), a ima tudi »lepotno napako«: slovenske prvakinje so že odigrale obe tekmi z nepremagljivim Györom, medtem ko Švedinje in Čehinje še čaka obračun s trikratnimi zaporednimi prvakinjami Evrope. To pomeni, da bi si Krim z zmago v mestu na severozahodu Češke blizu meje z Nemčijo že zagotovil najmanj tretje mesto in napredovanje v drugi del oziroma med najboljših dvanajst klubov v Evropi.

Pred dobrim mesecem na Kodeljevem je Banik kar 16 golov – več kot polovico vseh svojih – dosegel iz hitrih (pol)protinapadov in z izvajanjem hitrega centra. Svoje je dodala samo 170 centimetrov visoka vratarka Dominika Müllnerova s 16 obrambami, gostiteljice (brez poškodovane Nataše Ljepoja in bolne Ukrajinke Julije Snopove, sredi drugega polčasa si je gleženj poškodovala Nizozemka Harma van Kreij) pa so v drugem polčasu zgrešile kar enajst stoodstotnih priložnosti, vratarki nista imeli svojega dne… »Banikovi največji orožji sta hiter (pol)protinapad in izvajanje hitrega centra. Če se bomo hitro vračali v obrambo, se lahko nadejamo dobrega razpleta, sicer se bo ponovila zgodba iz Ljubljane. Ker se bomo težko menjali pri prehodu iz napada v obrambo, se pripravljamo, da bo morala ista šesterica igrati v obeh delih igre. In pri strelih na gol moramo biti natančni, da ne bi spet razbranili Müllnerove,« opozarja trener Uroš Bregar.

Alja Varagić je Baniku nasula 12 golov in je po štirih krogih peta strelka lige prvakinj (26), zdaj pa ima – tako kot Snopova (mečna mišica) – nekaj zdravstvenih težav (bolezen), v ekipo pa se je proti Györu po zlomu dlančnice vrnila krožna napadalka Ljepojeva. Pred obračunom s klubom, katerega vzdevek je Črni angeli in ki ima le tri tujke (vse so Slovakinje), Bregar pravi: »Že proti Baniku si želimo rešiti kožo in si priigrati napredovanje v drugi del. Če se to slučajno ne bi zgodilo, nas čaka težko delo na zadnji tekmi doma proti Sävehofu, ko bi bila naša dekleta pod velikim pritiskom in imperativom zmage. Na Češkem želimo ponoviti dobro igro iz Györa in jo še nadgraditi.«

Kapetanka Polona Barič je priznala, da noč po porazu s Čehinjami na Kodeljevem ni bila lahka, a verjame, da bo drugače po jutrišnji tekmi v dvorani Rocknet Arena v Chomutovu. »Jasno je, da po tolikšnih pomanjkljivostih in napakah v igri nismo mogle premagati Čehinj. A zadnja tekma proti Györu je pokazala velik napredek v igri, zato smo optimistično razpoložene. Pred tekmo z Banikom, ki bo za nas popravni izpit, smo dobro pripravljene, dobro smo analizirale igro nasprotnic in verjamem, da bomo uspešne, saj smo kakovostnejše. Müllnerova? Ima specifičen način branjenja, saj brani bolj po nogometno in se meče na žogo. Vedno čaka na zadnji trenutek na strel. Takšnih vratark je zelo malo, zato je toliko bolj neugodna,« meni Polona Barič.