Kitajske oblasti so ta teden sporočile, da sta se največji svetovni gospodarstvi, ki sta približno leto in pol ujeti v trgovinski vojni, dogovorili o postopnem in sorazmernem umiku dodatnih carin, ki sta jih uvedli v tem času, če bodo pogajanja o prvi fazi trgovinskega dogovora med velesilama napredovala.

Novico so v Pekingu sporočile v času, ko si trgovinski pogajalci gospodarskih velesil prizadevajo oblikovati končno besedilo sporazuma, obet takšnega razvoja dogodkov pa je vnesel tudi optimizem med vlagatelje na borzah po svetu.

A Trump je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem pred Belo hišo dejal, da tega ne bo storil.

Že prej je optimizem vlagateljev ohladil trgovinski svetovalec Peter Navarro, ki velja za pripadnika trde protekcionistične linije Trumpove administracije.

»Na mizi so carine, napovedane za december. Menim, da bi bili pripravljeni preložiti te carine, a odločitev je predsednikova,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal za javno radijsko postajo NPR. »Ni pa na mizi umik kakršnihkoli do zdaj uvedenih carin. To je ta razlika,« je dodal.

Že v četrtek zvečer je na Trumpu naklonjeni televiziji Fox News povedal, da med velesilama trenutno ni dogovora o odpravi katerihkoli obstoječih carin kot pogoju za prvo fazo trgovinskega dogovora med državama.

Kitajska in ZDA so sicer s 1. septembrom uresničile zadnje odločitve o novih dodatnih carinah na izdelke v medsebojni blagovni menjavi, sta jih pa državi razdelili v dva dela. Prvi paket sta uvedli septembra, drugega pa naj bi 15. decembra, najverjetneje tudi zaradi praznične nakupovalne sezone ob koncu leta.

Trump: Xi Jinping bo moral priti v ZDA

ZDA so se doslej odločile obremeniti skupno 550 milijard dolarjev uvoza s Kitajske. Peking je medtem obremenil za okoli 185 milijard dolarjev izdelkov, uvoženih iz ZDA. Razlika je posledica tega, da Kitajska iz ZDA precej manj uvozi, kot tja izvozi. Tudi zato imajo vsaj v blagovni menjavi ZDA več manevrskega prostora za protekcionistične ukrepe.

Že nekaj tednov se sicer govori, da sta strani čisto blizu podpisu delnega trgovinskega sporazuma, ki naj bi mu nato sledila dodatna pogajanja o preostalih trdih orehih v medsebojnih trgovinskih odnosih.

Prvotno je bilo mišljeno, da bi lahko državi sporazum podpisali na vrhu azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec), predvidenem sredi tega meseca v Santiagu de Chile. Vendar pa so morale čilske oblasti zaradi nasilnih protestov v državi vrh odpovedati, tako da se zdaj išče novo lokacijo za podpis.

Trump je danes vztrajal, da mora do podpisa s kitajskim predsednikom XI Jinpingom priti v ZDA. Leto dni pred predsedniškimi volitvami kot prizorišče omenja zvezno državo Iowa, kjer bo potekal prvi primarni izbor potencialnega kandidata demokratov na volitvah.