Gregor Pungerčič brez zadržkov priznava, da je bil že od malega zasvojen s plastičnimi kockami in sestavljanjem. »Ko so drugi brcali žogo, sem se jaz v sobi igral z lego kockami, ki so mi jih starši kupili v Italiji in Avstriji,« pove Pungerčič, tudi predsednik društva Kocke klub, ki šteje okoli 400 članov, aktivnih je veliko manj. Danes, ko ima svoje otroke, se je v njem ponovno prebudil otrok, v družinsko igro s plastičnimi kockami pa je poleg otrok privabil še ženo. Če ga vprašaš po najljubši nanizanki ali filmu, ki si ga je ogledal po televiziji, odgovori: »Televizije ne gledamo. Za sprostitev in zabavo raje sestavljamo kocke.«

Do danes izdelala več kot 700 milijard kock

Kolikšno je točno število kock, ki jih ima doma, ne ve. »Zagotovo pa vsaj tri kubične metre,« pove Pungerčič in razloži, da so zanj kocke predvsem gradniki, sam pa najraje sestavlja mesta, izziv so mu tudi vlaki z okolico. Za razliko od njega pa so pri sodobnih otrocih ta hip najbolj priljubljene kocke povezane z risankami z lego junaki. »S tem seveda ni nič narobe. Pravzaprav so bile prav risanke pri otrocih, ki se prej niso hoteli igrati s kockami, povod, da so se začeli navduševati nad njimi,« pove Pungerčič in izpostavi predvsem razvoj motorike in domišljije, ki jo otroci razvijajo z igro s kockami.

Čeprav sam kupuje predvsem gradnike, so tudi zbiratelji, ki kupujejo izključno sete. »V primeru gradnikov otrok, kasneje tudi najstnik in večni otroci razvijajo svojo fantazijo,« pove. Na vprašanje, koliko časa potrebuje za zgraditev hiše, celega naselja, odgovori: »Ker sem zelo zahteven do sebe, prav tako pa so mi izziv detajli in ravne linije, zaradi česar uporabljam majhne kocke, tudi do pol leta. Za malo večji hrib s travnikom in kakšno rožo na njem pa mesec dni,« razloži sogovornik, ki stremi k čim boljšemu približku realne slike.

Umetnine iz več kot 800.000 kock

Vsem ljubiteljem lego kock pa se bodo nebesa odprla prihodnji konec tedna, ko bo Ljubljana po treh letih ponovno gostila razstavo Planet kock. Letos bo z mednarodno udeležbo še večja, zanimivejša in zaradi številnih delavnic tudi poučna. Kot je dejal Pungerčič, bodo obiskovalci lahko sodelovali pri izdelovanju velikega lego mozaika v dimenziji 2,5 krat 2,5 metra, se vključili na delavnico NXT-robotike, lažji od 60 kilogramov pa tudi poskusili vožnjo z lego gokartom. »Na ogled bodo seveda tudi številne skulpture, vključno z velikim mestom z vlakom, ki nas ga je sestavljalo sedem članov društva Kocke klub več mesecev. Zagotovo bo zanimiva tudi maketa gusarjev v velikosti 2 krat 5 metrov, prav tako srednjeveški gradovi,« pove Pungerčič in izpostavi še eno, predvsem za zbiratelje sila atraktivno zbirko. Prvič bodo v Ljubljani na ogled postavili celotno zbirko Lego Classic Space, staro 40 let in v lasti štirih slovenskih zbirateljev. »Seveda nismo pozabili niti na najmlajše. Ti se bodo lahko zaigrali v bazenu z duplo kockami, na voljo bodo tudi pobarvanke,« je povabil na Gospodarsko razstavišče med 10. in 18. uro tako v soboto 16. novembra kot v nedeljo 17. novembra.