Oprema, izdelana v treh delavnicah

Senčnica je bila skupaj z izdelanim temeljem v nekaj kosih pripeljana na mesto. Na postavljen temelj je privijačena konstrukcija stebla in krakov iz jeklenih cevi. Kraki senčnice so oblečeni v perforirano platno z luknjami. Zaradi dvojnega prekrivanja platna ima senčnica prijetno senco in daje občutek zračnosti, saj se skoznjo vidi nebo. Platno senčnice je narejeno iz trpežnega materiala, ki je odporen proti UV-žarkom in močnemu obalnemu vetru.

Izhodišče za oblikovanje predstavlja drevo

Zaradi preproste in hitre montaže je senčnica lahko postavljena kjer koli kot zanimiv kos urbane opreme in kot zaščita pred soncem. Zanimiva oblika senčnice spominja na naravno obliko listov in je tako zaradi privlačnega videza ter funkcije senčenja javne površine dobrodošla pridobitev parka. Temelj senčnice je v tem primeru postavljen skrito v teren. Če bi bila lokacija postavitve drugačna, bi bilo mogoče senčnico postaviti prostostoječe, njen temelj pa združiti s funkcijo klopi, prekrite z macesnovim lesom. Vanj je lahko vgrajena tudi razsvetljava za osvetlitev javne površine ali celo polnilnica za električna kolesa in skiroje. Pri oblikovanju nismo sledili samo funkciji senčenja, ampak nas kot oblikovalce urbane opreme v enaki meri zanima tudi estetika, ki je kot hrana za našo dušo.

Prijeten na otip in izobraževalno orientiran

Del dodatne opreme parka so tudi štiri lesene klopce iz macesna, ki sledijo valoviti obliki zelenih brežin. Tudi klopce so bile skupaj s podkonstrukcijo izdelane v delavnici in pripeljane na mesto. Sčasoma bodo te macesnove klopce lepo posivele in dobile svojo značilno srebrno barvo. V senci in na lesenih klopcah se lahko obiskovalci na sprehodu po Izoli spočijejo in si na informacijski tabli preberejo zgodovino ribiške barke Biser, saj ima park tudi poučno vlogo.

Tekst: Tjaž Bauer, u. d. i. a., oblikovanje, arhitektura, foto in renderji: Civilum