30. sejem pohištva in notranje opreme Ambient Ljubljana ter 4. sejem s stavbnim pohištvom, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažnimi hišami Dom Plus odpirata vrata Gospodarskega razstavišča od 6. do 10. novembra. Pod isto streho se na obeh sejmih predstavlja 222 podjetij iz 21 držav.

30 let pohištvenega sejma v Ljubljani

Segment iz graditeljskega programa, kot je stavbno pohištvo, je Gospodarsko razstavišče pripojilo pohištvenemu sejmu že v devetdesetih letih. Ob jubileju – 30-letnici pohištvenega sejma v Ljubljani – smo se pogovarjali z direktorjem Gospodarskega razstavišča, mag. Iztokom Briclom. »Ljubljanski pohištveni sejem, kot se je pred 30 leti imenoval, je kljuboval drastičnim spremembam, ki so jim botrovale nove politične in gospodarske razmere v komaj nastali državi Sloveniji. Bil je neke vrste poligon, ki je preizkušal, kako trden most bo zdržal čase recesije, množičnega propada tovarn lesnopredelovalne in pohištvene industrije. Vse bolj je postajal ambient, v katerem so s svojimi izdelki vedno bolj izstopala mala mizarska, večinoma družinska podjetja. Leta 2010 smo sejem preimenovali v Ambient Ljubljana – sejem pohištva in ga v vsebinskem pogledu obogatili z vrsto novih projektov, ki poudarjajo pomen oblikovanja in ga skušajo približati najširši javnosti. Sejemskim nagradam TOP 5 smo dodali še borzo in razstavo mladih oblikovalcev, arhitektov in rokodelcev TOP ideje, arhitekturno svetovanje TOP arhitekt ter na posebno mesto izpostavili izbranega razstavljavca Posebnega gosta,« je dejal mag. Iztok Bricl.

Arhitekturna svetovalnica TOP arhitekt

Gospodarsko razstavišče tudi letos obiskovalcem sejma Ambient Ljubljana ponuja še eno ugodnost – brezplačno arhitekturno svetovanje. Potem ko se zainteresirani vnaprej prijavite na spletnih straneh na 30-minutni termin, vam svetovalci vse dni sejma predlagajo ideje za prenovo doma. Ponujajo strokovno pomoč in nasvete, kako ustvariti bivalni prostor, kot ste si zamislili oziroma v skladu z arhitekturno logiko.  Za učinkovitejši dialog prosijo, da prinesete s seboj načrte in fotografije prostora, ki ga želite prenoviti. Tako postane oblikovanje ambientov dostopno vsem, zagotovo pa se obrestuje na dolgi rok, ker je strokovno, domišljeno, funkcionalno in udobno. Letos sodelujejo na sejmu štirje arhitekturni biroji.

Razstave Ambienta Ljubljana

Na ogled je TOP 5 – razstava nagrajenih izdelkov letošnjega sejma Ambient Ljubljana, ki jih izbere posebna strokovna komisija. Na sejmu bodo podelili še druge nagrade in priznanja, kot je priznanje za najlepši razstavni prostor, nagrado Društva oblikovalcev Slovenije, Zlato plaketo revije Naš dom ter tri enakovredna priznanja Top ideje. Kot Posebni gost se letos predstavlja hrvaška oblikovalska znamka NUNC s svojo prvo in vsestransko zbirko pohištva od stolov, mizic, postelje … do lesenega delilnika prostorov. Na sejmu s posebno razstavo Papiro-logía sodelujejo še magistrski študenti industrijskega oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Brezplačni strokovni nasveti na vaša vprašanja

Arhitekti, statiki, gradbeni fiziki in drugi strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK vam vse dni sejmov od 11. do 18. ure svetujejo glede gradnje in prenove hiše ali stanovanja v luči skoraj ničenergijskega standarda, ki bo stopil v veljavo že čez dobro leto dni, za javni sektor pa je že v veljavi. Skoraj ničenergijska hiša mora biti čim bolj energijsko učinkovita in mora uporabljati v čim večji meri obnovljive vire energije, pri tem je treba upoštevati vseživljenjske stroške.

Vse dni sejmov od 10.00 do 18.45 pa potekajo še samodejne predstavitve in predavanja z aktualnimi vsebinami s področja graditeljstva. Vabljeni, da obiščete razstavno svetovalni prostor GI ZRMK v preddverju dvorane Kupola.

Priporočamo, da si prek e-pošte – gcs@gi-zrmk.si predhodno rezervirate termin svetovanja. Svetovanje traja 30 minut individualno, zato je zaželeno, da predhodno pošljete načrt, skico ali fotografije prek e-pošte, da vam bodo svetovalci podali čim bolj kakovosten nasvet, ki ustreza dejanskemu stanju.

Z eno vstopnico na dva sejma

»Tako kot že zadnja štiri leta tudi letos vabimo obiskovalce z eno vstopnico na dva sejma. Vstop na sejmišče od srede do petka med 12. in 16. uro ter v soboto in nedeljo od 16. ure do zaprtja lahko obiskovalci izkoristijo z vstopnico Happy Hour za 5 evrov. Vstopnice je mogoče kupiti tudi prek spleta. Ta vstopnica vključuje še prevoz z mestnim avtobusom LPP do sejmišča in nazaj na dan obiska sejmov. Če pa kupite vstopnico na blagajni sejma, je v ceno vključen na dan obiska sejmov še prevoz z mestnim avtobusom LPP s sejmišča,« pojasni dolgoletni vodja sejmov Stane Kavčič. Sejma sta odprta od srede do sobote od 10. do 19., v nedeljo pa do 18. ure. Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice še sejemski katalog s spremljevalnim programom, seznamom razstavljavcev in zanimivimi poljubnimi članki, ki se nanašajo na vsebine sejmov.