Na 1396 metrih nadmorske višine leži Frischaufov dom na Okrešlju, do katerega so planinci in drugi ljubitelji gora dostopali iz Logarske doline. A tega doma zdaj ni več, saj so ga povsem uničili ognjeni zublji. Na nenavaden prizor je po naključju naletel planinec, ki je šel tam mimo v četrtek popoldne, a nihče pred njim ni opazil ognja, niti dima, zato niti ni znano, kdaj je sploh zagorelo. O tem je nemudoma obvestil tako celjsko Planinsko društvo (PD) Matica, ki je lastnik Frischaufovega doma, kot tudi policijo. Kot je povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje, so se policisti danes že odpravili na Okrešelj, da bi si ogledali požarišče. A so morali ogled zaradi slabih vremenskih razmer prekiniti, zato bodo delo nadaljevali v prihodnjih dneh in šele takrat tudi posredovali svoje ugotovitve.

V obnovo vložili sto tisočakov

»Sam sem bil že v četrtek popoldne na Okrešlju, prav tako tudi danes, ko so prišli gor tudi policisti. In to peš. A dejansko niso mogli opraviti ogleda, saj je strašansko pihalo, ker je pločevina še vedno padala z zidovja, pa je bilo vse skupaj tudi prenevarno za kar koli. Vmes pa se je pojavil še pravi snežni metež,« nam je današnje razmere na Okrešlju opisal Brane Povše, predsednik celjskega PD Matica. Kot je dejal, je ostala cela in nepoškodovana le depandansa, v kateri so pred dvema letoma uredili zimsko sobo, saj je ta 30 metrov oddaljena od doma. »Najbolj smo žalostni, ker smo dejansko v zadnjih treh letih v obnovo tega doma vložili 100.000 evrov, šele pred 14 dnevi pa obnovo tudi končali. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih dvajset let,« pravi Povše. Dodaja, da bodo seveda zdaj najprej počakali na ugotovitve policistov, da bi vsaj približno izvedeli, kaj se je zgodilo. Šele nato bodo razmišljali, kako naprej. »A žal je naše društvo ostalo brez vsega, tudi brez prihodkov, povrhu vsega pa globoko v kreditih,« je še povedal Povše.

Na Korošici Poljakinja pristavila petrolej

Kar malce nenavadno je, da je to dejansko že njihov drugi planinski dom, ki so ga na območju Kamniško-Savinjskih Alp oziroma Logarske doline izgubili v dobrih dveh letih. Mirko Doberšek, zdaj nekdanji predsednik PD Celje Matica, ki pa je še bil aktualni predsednik v času, ko je pred dvema letoma zgorel Kocbekov dom na Korošici, pravi, da je presenečen in hkrati začuden nad tem, kar se je spet zgodilo. »Ne morem razumeti, da gre za praktično identičen primer kot takrat. Tudi ta dom je bil pravkar obnovljen, oskrbnik ga je zapustil v soboto, do požara pa je prišlo sredi tedna. Večdesetletno delo in trud sta šla v nič, ostal je le pepel,« je žalosten tudi Doberšek.

Spomnimo, da je požar na Korošici pred dvema letoma povzročila 41-letna Poljakinja, ki sicer živi na Hrvaškem. V zimski sobi je želela s sinom na plinskem štedilniku skuhati čaj, a je v roke namesto plastenke vode vzela plastenko s petrolejem, ki jo je našla v omari. Petrolej se je vnel, ogenj pa je v trenutku zajel ves prostor in se razširil na celoten dom. 41-letnica in njen sin sta bila tudi poškodovana, škode je bilo za okoli 300.000 evrov. Tožilstvo do danes proti njej še ni vložilo obtožnice, neuradno pa povzročiteljico redno videvajo v naših gorah.