Slovar besedo leta izbira na podlagi analiz spletnih strani, dnevnega tiska, revij in družbenih medijev ter ugotavlja, uporaba katerih besed v angleškem jeziku je najbolj skokovito narasla.

Podnebni protesti se povezujejo z globalnim gibanjem mladih proti podnebnim spremembam, ki ga je spodbudila 16-letna švedska aktivistka Greta Thunberg. Besedna zveza opisuje proteste, ko dijaki ali študenti namesto v šolo ali fakultete ter odrasli namesto v službo raje odidejo na proteste, na katerih zahtevajo učinkovitejše ukrepanje proti podnebnim spremembam.

Mladi aktivisti so v odzivu sporočili, da je izbor letošnje besede leta dokaz, da so njihova prizadevanja o večjemu osveščanju o podnebnih spremembah obrodila sadove.

Na podnebnih protestih, vključno ob robu podnebnega vrha na Generalni skupščini Združenih narodov, se je letos po vsem svetu zbralo več milijonov udeležencev.

Besedna zveza podnebni protest se je prvič dokumentirano pojavila leta 2015. Z njo so opisali množične proteste, ki so sovpadali s konferenco ZN ob pariškem podnebnem sporazumu.

Podnebni protest sicer ni prva okoljevarstvena besedna zveza, ki se je uvrstila na Collinsov seznam. Za podnebnimi protesti sta se letos uvrstili angleški besedi rewilding - ponovna vzpostavitev naravnega stanja, ter single-use - za enkratno uporabo, pridevnik, ki med drugim opisuje plastično embalažo, ki je namenjena temu, da se po uporabi zavrže, in je bila lanskoletna beseda leta slovarja Collins, še poroča Reuters.