Delniški tečaji so še zlasti pridobili v sredo, potem ko so kitajske oblasti sporočile, da naj bi se ZDA strinjale s postopno odpravo že vpeljanih carinskih tarif. Ključna kitajska zahteva že od samega začetka pogajanj je ukinitev, po njihovem, kaznovalnih tarif, ki jih je uvedel predsednik Donald Trump in ki veljajo za večino kitajskega izvoza v ZDA. Po novici je hongkonški indeks Hang Seng nemudoma poskočil za odstotek. Kasneje istega dne so pridobile tudi evropske in ameriške delnice. Okrepil se je tudi juan. Nemški borzni indeks DAX je včeraj pridobil 0,8 odstotka, in to kljub objavi podatka o krčenju nemške proizvodnje za 0,6 odstotka za september. Še več, med sektorji indeksa DAX je kljub krčenju proizvodnje največ pridobil ravno industrijski sektor, in sicer kar 2,2 odstotka. Trg navdaja nov optimizem glede vsaj delne odprave morebitnih carin med ZDA in Kitajsko, ki že drugo leto dušijo nemško industrijo.

S tem tednom se počasi tudi bližamo koncu sezone objav četrtletnih poročil v ZDA. Doslej je že skoraj 90 odstotkov podjetij indeksa S&P500 objavilo poslovne izide za letošnji tretji kvartal, kjer je bila dosežena 3,6-odstotna rast prihodkov ter enoodstotni padec dobička. V skladu s pričakovanji so zaradi učinkov trgovinskih vojn največji upad, tako prodaje kakor dobička, zaznali v sektorju pridelave osnovnih surovin in energetskem sektorju. V prvem je prodaja upadla za 24 odstotkov, dobiček pa za 28 odstotkov. V energetskem sektorju pa se je v medletni primerjavi raven prihodkov znižala za 8 odstotkov, dobiček pa kar za 38 odstotkov. Največji porast prihodkov je bil zabeležen v zdravstvenem sektorju (15-odstotna rast), najvišjo rast dobička pa je pridelal sektor gospodarskih javnih služb (10-odstotna rast).

V prihodnjem tednu nas čaka kopica objav pomembnih makroekonomskih podatkov. V četrtek bomo priča objavi podatka četrtletne rasti nemškega BDP, kjer obstaja visoka verjetnost, da bomo priča drugemu zaporednemu negativnemu odčitku. Nemčija se bo najverjetneje znašla v blagi tehnični recesiji. Prihodnji teden bodo znani tudi odčitki BDP za območje evra, Japonsko in Veliko Britanijo. Poslovne izide za letošnji tretji kvartal bodo v prihodnjem tednu objavila podjetja Walmart, Walt Disney, Cisco, Softbank, Applied Materials, Henkel, Activision Blizzard, Sysco in Mitsubishi Corp.