Vučićeva Srbska napredna stranka (SNS) je pridružena članica EPP, na kongres v Zagreb pa jo je povabil predsednik največje evropske strankarske skupine Joseph Daul. Vučić je na seznamu govorcev.

Hrvaške opozicijske stranke so še pred tedni kritizirale odločitev predsedstva sabora, da bodo sejno dvorano hrvaškega parlamenta oddali v najem za zasedanje predsedstva in skupščine EPP, ki sta kot uvod v kongres napovedana za 19. november. Desnosredinska stranka Most neodvisnih list je zahtevala, da bi poslanci glasovali o oddajanju saborskih prostorov v najem EPP.

Nasprotniki Vučićevega prihoda, med katerimi so tudi nekateri člani vladajoče HDZ, izpostavljajo, da bo gost iz Beograda na zagrebškem kongresu le dan zatem, ko se bo Hrvaška 18. novembra spomnila uničenja Vukovarja in njegovih prebivalcev. Srbskemu predsedniku ves čas očitajo, da je bil sodelavec četniškega vojvode Vojislava Šešlja in da je med vojno obiskoval zasedena hrvaška območja, da bi opogumil lokalne Srbe za upor proti oblastem v Zagrebu.

Vučić noče odpreti arhivov

Hrvaška želi predvsem izvedeti usodo pogrešanih oseb med vojno, Vučić pa se izmika odprtju srbskih arhivov, v katerih naj bi bilo več podatkov o žrtvah. Ne upoštevajo niti dejstva, da je Vučić demokratično izvoljeni predsednik Srbije in da kot predsednik stranke lahko uradno zastopa svojo stranko na kongresih. Zaradi uradnega obiska Vučića na Hrvaškem februarja lani je hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović izgubila podporo skrajne desnice na Hrvaškem. Morebitni tokratni Vučićev prihod bo le nekaj tednov pred prvim krogom predsedniških volitev, ki bo predvidoma 22. decembra. Pred volitvami se Grabar-Kitarovićeva, ki jo podpira HDZ, znova poskuša približati skrajno desnemu volilnemu telesu. Desničarji pa ne izključujejo niti protestov, če bo Vučić prišel v Zagreb.

Plenkovića napada desnica

Vrh EPP bo tudi ogrevanje za hrvaško predsedovanje svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta, ki ga Plenković vidi kot največji mednarodni politični uspeh najmlajše članice EU, a tudi kot veliko osebno zmago. Zato ne dovoli metanja sence na kateregakoli izmed dveh dogodkov, tudi ko gre za nasprotnike znotraj HDZ. V četrtek je zanikal možnost, da bo imel Vučić nagovor med pripravljalno sejo EPP v saboru. Ob tem je kritiziral del hrvaških medijev, ki so poročali, da bo srbski predsednik nagovoril vrh EPP prav v prostorih sabora. Prav tako je dejal, da Vučić do četrtka ni potrdil udeležbe na kongresu. »Če bo želel priti, bo prišel,« je povedal Plenković, ki ne vidi »drame« v prihodu Vučića v Zagrebu.

Iz Vučićevega urada so medtem sporočili, da ima srbski predsednik sicer vnaprej dogovorjene druge obveznosti v času, ko bo potekal kongres v Zagrebu, a bo vsekakor poskusil najti čas za udeležbo.