Bayern München, Juventus in Paris Saint-Germain so si po štirih odigranih krogih skupinskega dela nogometne lige prvakov že zagotovili napredovanje v izločilne boje, medtem ko bo nanje moral vsaj še tekmo počakati Manchester City, ki je v Milanu igral neodločeno z Atalanto (1:1). V vlogi trenerja je svojo 600. tekmo odvodil strateg angleških prvakov Pep Guardiola in vpisal 95. remi. Kljub zgolj osvojeni točki so sinje modri trdno zasidrani pri vrhu skupine C, kjer se odvija krčevit boj za drugo mesto med Dinamom iz Zagreba in Šahtarjem iz Donjecka.

Moštvi sta se v sredo v hrvaški prestolnici pomerili še drugič in se tako kot pred dvema tednoma v Harkovu zopet razšli brez zmagovalca. Gledalci na stadionu Maksimir so videli kar šest golov, a so tribune vseeno zapuščali razočarani. Hrvaški prvaki so še do 93. minute vodili s 3:1, a vodstvo dveh golov naivno zapravili v izdihljajih obračuna. »Težko je, resnično težko. Če bi nam nekdo prej rekel, da bomo osvojili točko, bi bilo drugače, a zaslužili smo si tri,« je po trilerju povedal slovenski reprezentant v dresu Dinama Petar Stojanović.

Žalost je bila v moštvu gostiteljev nepopisna. Večina nogometašev se je po zadnjem sodnikovem žvižgu prijela za glave, nekateri so potočili solze, branilca Dina Perića pa so ob reklamnem panoju ob robu igrišča tolažili celo gasilci. »Po tekmi sem 20 minut preživel v klubski kapelici, kjer sem sedel povsem potrt,« je priznal Dino Perić. A razočaranje se je že kmalu prevesilo v jezo. To so pri Dinamu uperili v glavnega sodnika Felixa Brycha, ki jih je po njihovem prepričanju v prvem polčasu oškodoval za enajstmetrovko, za nameček pa Ukrajincem v 98. minuti dosodil še najstrožjo kazen.

Trenerja domačih Nenada Bjelico je pri Nemcu – sicer enemu najbolj uveljavljenih evropskih sodnikov – zmotila predvsem nedosledna uporaba videotehnologije VAR. »Kaj nam bo VAR, če ga ne želijo uporabljati?« je dejal za hrvaško televizijo Nenad Bjelica, ki se ni pomirili niti na novinarski konferenci po tekmi. »VAR je navadno sranje. Ubija čustva, ubija strast, ubija igro. Poglejte, kakšen cirkus je okoli VAR v Angliji. Ali pa v Italiji. Tolmačenje spornih situacij ostaja odvisno bolj ali manj od interpretacije. Le zakaj imamo VAR? Naj se ga raje ukine. Sem absolutno proti njegovi uporabi. VAR je cirkus. Vse skupaj je škandalozno,« se je prevaranega počutil Bjelica.

Najstnik junak Reala

Ne le v hrvaški prestolnici, pol ducata zadetkov so videli tudi v Madridu, kjer je Real gostil Galatasaray in zmagal s 6:0. Polovico žog je v mrežo Turkov poslal najstnik Rodrygo in postal drugi najmlajši član v bogati zgodovini španskega velikana z doseženim hat-trickom. Mlademu Brazilcu je podvig uspel pri starosti 18 let in 301 dan, s tem pa je zaostal le za legendo kluba Raulom, ki se je med strelce vpisal trikrat na dvoboju proti Ferencvarošu leta 1995, ko je štel vsega 18 let in 113 dni. »S svojo predstavo sem izredno zadovoljen. Uresničile so se mi sanje. Vsak dan napredujem nekoliko hitreje od pričakovanj,« je po tekmi dejal Rodrygo, ki je postal tudi drugi najmlajši Brazilec s hat-trickom v ligi prvakov, saj ga je prehitel zgolj rojak Ronaldo.

Polni hvale ne zgolj na račun najstnika, temveč celotne ekipe Reala so bili dan pozneje tudi španski mediji. Ni jim ušlo, da so galaktiki na zadnjih štirih tekmah vpisali tri zmage in remi ter dosegli kar 12 zadetkov, močno pa je svojo formo popravil tudi vratar Thibaut Courtouise, ki je nepremagan že več kot 340 minut. »Letos smo že odigrali nekaj zelo dobrih tekem. Če bomo nadaljevali tako uspešno, nas lahko premaga zelo malo ekip,« po tekmi zadovoljstva ni skrival Realov vezist Toni Kroos.