»Ne priznavam krivde,« je na včerajšnjem predobravnavnem naroku na novomeškem okrožnem sodišču ponovil 56-letni Štefan Mitrović, obtožen povzročitve posebno hude telesne poškodbe avgusta lani v baru Klanček v Črmošnjicah pri Novem mestu. V brutalnem pretepu je 42-letni Marko Potočar utrpel več zlomov lobanje, nosnih kosti, čeljusti, obeh ličnic, sten očesne votline. Mitrovića je sodišče marca letos že obsodilo, vendar je višje sodišče zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Po mnenju višjih sodnikov sodnica Mojca Hode ni ravnala prav, ko je presodila, da je šlo za (milejši) eventualni naklep in ne za direktni naklep, kot je v obtožnici zapisalo tožilstvo. Hodetova je Mitrovića obsodila na šest let. Ker pa je dejanje storil v času pogojnega odpusta, ko ga je novomeško sodišče štiri leta pred iztekom 20-letne zaporne kazni za uboj tete v Srbiji izpustilo na prostost, mu je sodnica pogojni odpust preklicala in mu izrekla enotno kazen devet let in deset mesecev zapora.

Hud na medije

Mitrović se je tokrat precej razhudil na medije, češ da ne bi smeli navajati omenjenega dogodka v Srbiji iz leta 1999, saj da ga je srbsko sodišče oprostilo obtožb za uboj in poskus uboja. »Doma imam papir, na katerem jasno piše, da sem bil v Srbiji oproščen,« je skušal prepričati sodnico, ki pa mu je »vrnila«, češ da mu je za uboj v Srbiji sodilo slovensko in ne srbsko sodišče. To je res vodilo kazenski postopek, ker pa je Mitrović še istega leta pobegnil v Slovenijo, kjer so ga takoj prijeli, je srbsko sodišče celoten spis poslalo v Novo mesto, kjer so mu nato tudi sodili.

Mitrović bo tako lahko sredi decembra ponovno pojasnil, zakaj se ne čuti krivega za lanski dogodek. Njegova obramba temelji na silobranu, češ da sta bila oškodovanec Potočar in njegov kolega Dejan N. tista, ki sta povzročila pretep, in ne on. Kot je govoril na glavni obravnavi, je v Klančku pil kavo, ko sta pristopila Potočar in Novak in ga začela izzivati, sploh Novak da ni odnehal, Potočar pa ga ni umiril oziroma ga je pri tem cel spodbujal, je govoril Mitrović. Da bi se pomirili, sta se Potočar in Mitrović rokovala, pri tem pa naj bi ga Potočar močno sunil v rebra. Takrat pa se je začelo. Mitrović naj bi Potočarja večkrat, po mnenju izvedencev vsaj trikrat, močno udaril v glavo, da je ta padel po tleh. »Dogodek obžalujem, toda bil sem napaden,« je na prvem sojenju govoril Mitrović.

Kdo se česa ne spomni

Kaj točno se je dogajalo, niti ni čisto jasno, saj je Potočar na glavni obravnavi dejal, da se spominja le manjših drobcev samega dogodka. Med drugim je dejal, da se jima je Mitrović ves čas smejal, kar je Novaka zelo razburilo. Potočar ga je miril. Naslednje, česar se spomni, pa je, da je ležal v bolnišnici na vozičku. Prav tako je trdil, da se ne spomni, da bi z Novakom tistega večera popila precej žganja. A kakor koli, dejstvo je, da je Potočar utrpel hude poškodbe. Kot je v zaključni besedi na prvem sojenju dejal tožilec Igor Vertuš, je obdolženi »nevarna oseba, ki predstavlja tempirano bombo. Ni vprašanje, ali bo počila, ampak kdaj bo počila.«

Na glavni obravnavi bo tako sodišče ponovno zaslišalo glavne priče. Obramba je predlagala tudi zaslišanje izvedenca alkohologa, ki naj bi pojasnil, v kakšnem psihičnem stanju sta bila v času dogodka Potočar in Novak, predvsem glede njunega spomina. Težko pa je verjeti, da bi sodišče ugodilo predlogu obrambe o ogledu kraja dejanja in rekonstrukciji dogodka. Mitrović je predlagal tudi zaslišanje novinark Dolenjskega lista in Slovenskih novic. »Ker onidve vse vesta,« je odgovoril na vprašanje sodnice, zakaj takšen predlog.