»Vsi dogodki TEDx v Sloveniji, med njimi tudi naš v Ljubljani, so v veliki meri razprodani, kar povezujemo z dejstvom, da ljudi privlači TED in posledično tudi TEDx, kjer širijo svoja obzorja,« pravi vodja projekta TEDxLjubljana Matic Jazbar. Ob tem v številkah predstavi tudi preteklost tega popularnega formata predajanja idej, znanj, izkušenj in pogledov raznolikemu občinstvu. V Ljubljani se je prvi TEDxLjubljana zgodil pred desetimi leti, od takrat pa se je odvilo že več kot 30 dogodkov z več kot 170 govorniki in govornicami. Med njimi sta bila dva zaradi izbire lokacije še posebej izstopajoča. Pred štirimi leti so potniki letala Adrie Airways lahko med poletom v živo prisluhnili idejam štirih nastopajočih. A s svojimi zamislimi organizatorji niso šli le v nebo, temveč tudi pod zemljo, saj so enega od dogodkov izvedli v velenjskem rudniku. Največjo pozornost po številu ogledov na youtubu, kjer kasneje objavijo posnetke nastopov, je do zdaj pritegnila Naja Ferjan Ramirez leta 2016 s svojim govorom o elastičnosti možganov in dojemljivosti za učenje tujega jezika otrok do tretjega leta starosti. Iz leta 2016 pa se lahko spomnimo velikega zanimanja, ki ga je požela Sanela Banović, ko je na TEDxLjubljana govorila o emocionalnih možganih, o pomenu objemov in spolnosti v vsakdanjem življenju.

Odzivi z dogodkov, kot pripoveduje Matic Jazbar, pa so nemalokrat ganljivi. »Med občinstvom tečejo solze, delijo se objemi in stik z govornikom na odru je skoraj prijateljski. Izkušnje dokazujejo, da je dodana vrednost dogodkov, ki niso le predavanja v obliki enosmerne komunikacije, da se ljudje med seboj povezujejo, odkrivajo nove interese in pridobivajo znanje.«

Licenca za TED in TEDx

Govorniška platforma TED, kjer strokovnjaki in strokovnjakinje z različnih področij posredujejo svoje znanje, izkušnje in refleksije v nastopih dolgih od 3 do 18 minut, sega v leto 1984 v Kalifornijo. Konferenca se je takrat odvila prvič, namenjena pa je bila združitvi idej s področja tehnologije, zabave in oblikovanja, od koder v angleščini izvira tudi kratica. Format se je kmalu vsebinsko in geografsko razširil, postal svetovno popularen, s posnetki nastopov na spletu pa tudi široko dostopen. Med govorniki pod okriljem TED so bila številna znana imena, med njimi na primer Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall in drugi. Na odru TED Global je kot prva Slovenka leta 2013 spregovorila filozofinja in sociologinja Renata Salecl.

S ciljem širjenja idej je kasneje nastal TEDx, lokalno in neodvisno organiziran dogodek, oblikovan po kopitu izvornega TED. Kvaliteto izvedbe ekipa TEDxLjubljana zagotavlja, kot pojasnjuje Matic Jazbar, s skrbno selekcijo in nato večtedenskimi vajami, ki jih imajo z govorniki in govornicami. Nastopajoči je lahko načeloma vsak, ki zadosti kriterijem, še pojasnjuje Matic Jazbar. »Pri naboru govornikov ekipa organizatorjev spremlja aktualne novice, v stiku smo z univerzami, inštituti in večjimi ter uspešnimi podjetji v Sloveniji in drugimi akterji. V začetku leta pregledamo več kot 200 potencialnih kandidatov in kandidatk, celoten nabor pa ob vsebinskih idejah preverimo tudi v strokovnem kontekstu. Na podlagi razgovorov kasneje izberemo sodelujoče.«

Govori o glasu in odpadkih

Ob aktualnih temah pa bodo v prihajajočem novembrskem dogodku TEDxLjubljana predstavili tudi nov format – sočasno bosta na odru govornik in moderator, v oblikovanje vsebine pa so vključili tudi občinstvo, ki je vprašanja sodelujočim prek spleta lahko zastavilo že vnaprej in tako soustvarilo intervju v živo. Med drugimi bo trenerka glasu Nataša Nahtigal govorila, kako glas deluje in kako ga negovati, sodeloval bo etični heker Milan Gabor, Urša Zgojznik pa bo odprla problematiko odpadkov, zero waste življenja in krožnega gospodarstva, če naštejemo samo nekatere, ki bodo 16. novembra nastopili na TEDxLjubljana v Gallusovi dvorani.