Med znanstvenoraziskovalnimi deli zdravnikov in farmacevtov je mednarodna strokovna žirija pod vodstvom revmatologa prof. dr. Matije Tomšiča razglasila devet zmagovalcev na posameznih medicinskih področjih ter prvič podelila posebno nagrado international medis awards.

Farmacija: doc. dr. Marin Jukić, mag. farm., s Fakultete za farmacijo v Beogradu je dokazal, da desetina bolnikov s shizofrenijo nima encima za presnovo dveh najpogostejših antipsihotikov, zato je njihovo zdravljenje neučinkovito.

Gastroenterologija: dr. David Drobne, dr. med., s Klinike za gastroenterologijo UKC Ljubljana je skupaj s sodelavci odkril tehnologijo, ki omogoča individualno prilagajanje odmerkov in koncentracije zdravila posameznemu bolniku s kronično vnetno črevesno boleznijo. Tehnologija zagotavlja varnejše zdravljenje. Zaradi izjemne cenovne učinkovitosti bo dostopnejša tudi manj razvitim državam.

Ginekologija: kako predvideti, kdaj se bo pri bolnici sprožil prezgodnji porod, je raziskala dr. Tanja Nikolova, dr. med., iz Skopja.

Intenzivna medicina in anesteziologija: kateri anestetiki so ustreznejši pri srčno-žilnih operacijah, je raziskoval Nikola Bradić, dr. med., iz Univerzitetne bolnišnice Dubrava v Zagrebu.

Nevrologija: mag. Edin Begić, dr. med., iz Splošne bolnišnice dr. Abdulaha Nakaša v Sarajevu je ugotovil, da je lahko označevalec srčnega popuščanja B-natriuretični peptid tudi kazalnik kognitivnih motenj pri alzheimerjevi demenci.

Oftalmologija: kljub uspešnosti presaditve roženice se pri nekaterih bolnikih pojavi propad presajenega tkiva. Odkritje dr. Zale Lužnik, dr. med., skupaj z vrhunsko mednarodno ekipo s Harvarda in iz Nizozemske bo prispevalo k odkrivanju učinkovitejših lokalnih protivnetnih terapij.

Pediatrija: doc. dr. Klemen Dovč, dr. med., s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana je s sodelavci preučeval dolgotrajno delovanje zaprte zanke pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 1 in ugotovil, da so pomembna nihanja v potrebi po inzulinu podnevi in ponoči najbolj izrazita v predšolski populaciji.

Pulmologija in alergologija: bolniki s težkim kroničnim vnetjem sinusov bodo po zaslugi dognanj mag. Tanje Soklič Košak, dr. med., s Klinike za otorinolaringologijo UKC Ljubljana in njenih kolegov s Klinike Golnik v prihodnje deležni prilagojenega zdravljenja. 

Revmatologija: doc. dr. Alojzije Hočevar s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana je odkrila, da so pretežki bolniki, ki imajo visok krvni tlak in sladkorno bolezen, bolj dovzetni za vaskulitis IgA, zato je zdrav življenjski slog pomemben tudi pri preprečevanju te vnetne revmatske bolezni.

Posebna nagrada international medis awards: prof. dr. Ruth Ladenstein, dr. med., z Inštituta Svete Ane za raziskave raka pri otrocih na Dunaju, ki se vso poklicno pot posveča raziskovanju nevroblastoma. vav