Ko so na hrvaški strani mejnega prehoda Obrežje v ponedeljek opazili osebni avto BMW serije 3 bosanskih registrskih tablic, namenjen proti Sloveniji, se jim je očitno zdel sumljiv. Usmerili so ga na prostor za preglede, verjetno pa niso pričakovali tega, kar se je zgodilo, ko so voznika prosili, naj odpre prtljažnik. Tam so namreč, stisnjenega za kovčki, našli (menda nasmejanega) 38-letnega (čokatega) prekupčevalca z drogo Edina Kametovića, imenovanega Dlaka. Italija je imela za njim razpisan evropski priporni nalog, saj naj bi bil eden od šefov hudodelske združbe, ki se je tam ukvarjala s preprodajo heroina, kokaina, marihuane, amfetaminov in podobnega.

Številna druščina

Kametović naj bi bil del skupine, ki sta ji v začetku lanskega leta stopila na prste slovenska in italijanska policija, sodelovalo pa je tudi hrvaško ministrstvo za notranje zadeve. Preiskovali so 23 oseb, večinoma državljane Italije in BiH, dve tudi iz Hrvaške. Kametović, Hrvata in četverica bosanskih osumljencev so bili v času aretacij nedostopni italijanskemu pravosodju, zato je za njimi razpisalo tiralice. Za rešetkami pa so končali brata Zahid in Anis Šerifović iz Bosne, nekaj Makedoncev, Maročan in 15 Italijanov, ki naj bi po navedbah iz obtožbe iz BiH pretihotapili v Italijo za okoli 600.000 evrov droge in jo tam prodajali.

Aprila letos so obtoženim že izrekli kazni, nekaterim v odsotnosti, kot na primer Kametoviću, ki je bil obsojen na sedem let zapora. Višji kazni sta si prislužila samo brata Šerifović, Anis 13 let in štiri mesece, Zahid pa 12 let.

Kametovića so po aretaciji na mejnem prehodu v prisotnosti zagovornika privedli na sodišče v Veliki Gorici. Po neuradnih podatkih je izročitvi Italiji nasprotoval. Namesto tega je predlagal izročitev BiH, kajti iščejo ga tudi v domovini. Tiralico so tam razpisali, ker mora na prestajanje leto in devet mesecev dolge zaporne kazni. mfr