Pia Babnik je leto 2019 začela kot 75. igralka lestvice Wagr (World Amateur Golf Ranking), s petnajstimi zmagami na turnirjih različnega ranga pa ga bo skoraj zagotovo končala znotraj najboljših deset igralk na svetu, ki še niso vstopile v profesionalni svet golfa. Njen napredek je viden tudi v handicapu – sistemu, ki določa znanje igralcev. Leto je začela s handicapom +4,7, danes pa je njen handicap +7,0, kar je trenutno najnižji handicap v Evropi.

Osemintrideset krogov, ki jih je odigrala pod parom igrišča, so jo pripeljali tudi do dveh zgodovinskih mejnikov. Kot prva Slovenka je nastopila na mladinskem pokalu Solheim, tradicionalnem merjenju moči med evropskimi in ameriškimi igralkami (na tekmovanje se je prebila celo kot najboljša Evropejka v kvalifikacijah), hkrati pa je prvič v karieri zaigrala na evropski turneji za profesionalne igralke.

Avgusta letos je bila na turnirju evropske serije v Pragi po dveh dneh celo na tretjem mestu, nato pa je zadnji dan zaradi utrujenosti po zmagi na turnirju British Girls tri dni prej odigrala najslabši krog v sezoni. Z rezultatom plus šest je zdrsnila na 31. mesto, a dokazala, da bo v prihodnjih letih zagotovo mešala štrene tudi najboljšim igralkam na svetu.

Glavni cilj Pie Babnik v naslednji sezoni so nastopi na turnirjih evropske serije, na katerih lahko pride do točk za profesionalno lestvico, ki določa potnice za olimpijske igre.

Slovenija ima realne možnosti, da v Tokiu zaigrata kar dve Slovenki. Naša trenutno najboljša profesionalna igralka Katja Pogačar je trenutno na razpredelnici za olimpijske igre na 59. mestu med šestdesetimi igralkami, ki bodo nastopile na Japonskem. Odprto pot pa imata še Pia Babnik in Ana Belac. Obe sta trenutno še amaterki, a glede na to, da bo Babnikova v naslednji sezoni nastopala na turneji Let (Ladies European Tour), Belačeva pa na ameriški turneji Symetra, imata obe do konca junija 2020 še čas, da si zagotovita dovolj točk za svetovno lestvico in preboj med prvih štiristo igralk, ki bodo kandidirale za OI.

Sistem uvrščanja na olimpijske igre je namreč takšen, da imajo le države z igralkami med prvih petnajst na svetu možnost štirih udeleženk, druge države pa lahko zastopata po dve igralki. Ko so te kvote izpolnjene, pridejo na vrsto igralke iz držav, ki še niso uvrščene na OI.

Na turnirju Evolve Spanish Junior Championship v Tarragoni sta se dobro odrezala tudi brata Pie Babnik. Jaka je zasedel 15. mesto, Žiga pa je bil osemnajsti. Četrti slovenski predstavnik Max Popovič se je uvrstil na 40. mesto.