Predsednik Nogometnega kluba Olimpija Milan Mandarić se je danes slabo uro neformalno družil s predstavniki medijskih hiš, največ govora je bilo o finančnem stanju in prihodnosti ljubljanskega kluba, na čelu katerega je od leta 2015.

»Glede prihodnosti Olimpije ni nobenih sprememb. To je verjetno moje zadnje leto v Olimpiji, saj sem izpolnil večino obljub. Vrnil sem ji sijaj in jo vrnil na mesto, na katero spada. Igra napadalen in hiter nogomet, vzpostavili smo mladinsko šolo, ki je kapital kluba za prihodnost. Nasvidenje še ne morem reči, ker še nisem pripeljal ljudi, ki bi prevzeli vodenje kluba. V klubu bom ostal vsaj do januarja, februarja, v Sloveniji pa še dlje, ker imam tukaj še veliko drugih investicij, ki jih moram prodati,« je klepet začel 81-letni Milan Mandarić, ki je pred prihodom v Ljubljano v Angliji vodil klube Portsmouth, Leicester in Sheffield Wednesday, v Sloveniji pa Koper. Pravi, da je zanj zelo pomembno, kaj se dogaja s klubom potem, ko ga proda. Noče, da bi se z Olimpijo ponovila enaka zgodba kot s Portsmouthom, ko je novi ruski lastnik kluba zaradi družinskih denarnih težav klub prodal. Portsmouth je nato zapadel v težave in izpadel v tretjo ligo. Zato načrtuje, da bo v Ljubljani ostal še nekaj časa po prodaji, da se prepriča, da stvari delujejo.

Prodaja nepremičnin za delovanje Olimpije

Po slabi izkušnji poleti z Danielom Nardinom je zelo previden pri dogovorih s potencialnimi kupci. »Nikoli ne razumem, da človek podpiše vse dokumente pri notarju, pripelje družino na tekmo, ko pa bi naslednji dan moral plačati, nam banka pove, da o tem nimajo pojma. Stvar mi je postala sumljiva, ko mi je na vprašanje o viziji za prihodnost dejal, da v prvi enajsterici Olimpije vidi tri igralce iz drugoligaša Dekani,« je pripovedoval Mandarić. Ker Olimpija poleti ni prodala nobenega igralca, ker tega ni hotel narediti pod ceno, ker ni mogel jemati denarja iz družinskega fonda, se je odločil, da bo za delovanje Olimpije prodajal nepremičnine in prva je Dalmatinka v Ljubljani. Spoznal je, da je imel klub zaradi napak v finančnem poslovanju veliko preveč nepotrebnih stroškov z delovanjem pisarne in ekipe, v kateri je preveč igralcev, zato jih je začel zniževati.

»Pogovarjam se s potencialnimi kupci, a o podrobnostih ne smem govoriti. Eden je bolj resen od drugih. Ljudje so kredibilni, imajo izkušnje v drugih poslih, v katerih so uspešni, in imajo vizijo, kaj je nogomet. Upam, da bodo pogajanja končana v mesecu dni. Olimpije ne bom prodal za vsako ceno, ali kot nekateri pričakujejo le za en evro. To se ne bo zgodilo, ker sem dovolj psihično trden, da bom naredil tisto, kar sem si zamislil. Zavedam se, da nikoli ne bom dobil povrnjenega vsega denarja, ki sem ga investiral v Olimpijo. Tega niti ne zahtevam, ker to ni mogoče. Ni več takšnih ljudi, kot sem jaz, da bi plačali štiri milijone evrov za nakup Olimpije, ki tedaj ni bila nikjer, in nato dodali še 12 milijonov za delovanje. Ko bom Olimpijo prodal, bo čista, ne bo dolgov, stroški za plače bodo normalni,« je pripovedoval Mandarić, ki bo morda po odhodu iz Ljubljane prevzel kakšen drug klub.

V Sloveniji ni zanimanja za nakup Olimpije

Pojasnil je, da v Sloveniji ni nobenega kupca za Olimpijo. Tudi za sponzorje ni zanimiva, zato skuša najti rešitve v tujini. Njegova ideja je, da bi najboljši nogometaš mlade kitajske reprezentance igral za Olimpijo. Na Kitajskem je 1,5 milijarde ljudi, od tega jih kakšnih 200, 300 milijonov spremlja nogomet. Tako bi v Olimpijo lahko prišel kapital iz Kitajske. S tem pa tudi ugibanja, da so med potencialnimi kupci tudi Kitajci.

Ne skriva, da so plače zamujale in bodo tudi v prihodnosti, a je prepričan, da so v enakih težavah tudi v drugih slovenskih klubih. »55 let sem v poslu in športu. Nikoli se nista cedila le med in mleko. Nikoli nikomur nisem ostal dolžan niti evra in tako bo tudi naprej. Če bi meni vrnili le en odstotek tistega, kar so mi dolžni, nikoli ne bi imel denarnih težav. Olimpija ima okrog pol milijona evrov dolga do drugih klubov za odškodnine igralcev, ki so prišli v Olimpijo, in provizije menedžerjem. Del smo že plačali, z drugimi smo dosegli dogovore. Ta dolg zame ni pritisk, saj imam dovolj denarja, da bom poravnal vse obveznosti. Izpolnili bomo vse pogoje, da bo Olimpija prejela licenco, in s tem dokazali, da nimamo finančnih težav. Olimpija ne gre v bankrot, saj imamo s prodajo Dalmatinke zagotovljen denar za proračun do konca sezone,« se je razgovoril Mandarić. Potem ko je opremljevalec Nike prekinil pogodbo z Olimpijo zaradi dolgov, potekajo pogajanja z novim svetovno znanim opremljevalcem.

Bagnack z mislimi v PSG

Z dosežki ekipe je zelo zadovoljen: »Smo na prvem mestu. Igramo kakovosten in hiter nogomet z veliko podajami ter ritmom, kakršnega imajo le redki v regiji. Igralci so kakovostni, prav tako trener Hadžić. V mladinski šoli smo naredili velik napredek, imamo reprezentante, za katere se zanimajo tudi tuji klubi. To je kapital Olimpije, zdaj morajo le dobiti priložnost v članski ekipi.«

Pozimi ne načrtuje razprodaje ekipe. Stefanu Saviću in Tomislavi Tomiču pogodba poteče poleti, zato je Mandarić pripravil ponudbo, da bi jo v naslednjih dneh podaljšala vsaj še za eno leto. »Nočem, da bi izgubili kakovost na igrišču. Veliko se govori o ponudbah za Savića, a ni nič konkretnega, z njim se bom pogovoril v petek. Če bo Savić odšel, bomo pripeljali hitrega in kakovostnega igralca na krilu. Za Bagnacka so bile ponudbe poleti, a niso bile dovolj visoke glede na njegovo kakovost in ugled Olimpije. Zdaj je očitno, da z glavo ni več povsem pri stvari, sebe vidi v PSG. Vukušić je vroča roba, a ni naprodaj. Upam, da bo ostal,« je končal Mandarić. Priznal je, da ni imel sreče s športnimi direktorji (Ranko Stojić, Nenad Protega). Olimpija bo do konca leta dobila dve igrišči za trening v Stožicah. Dolgoročno klub potrebuje lasten športni center, kjer bo tudi njegov dom.