Dan, ko iz mošta nastane vino

Vsako leto 11. novembra praznujemo martinovo, katerega korenine naj bi izhajale še iz keltskega praznika. Na ta dan »svet' Martin nar'di iz mošta vin'«, kot pravi ljudski rek, in simbolično se zaključi obdobje dela zunaj (na vrtu, njivi, v vinogradu in sadovnjaku). Ker je vinogradniška tradicija pomemben del naše kulture, ta dan (ali pa kar cel teden) zaznamujemo s pravim rajanjem ob značilni jesensko obarvani hrani in pijači.

Namigi za popolno martinovo pojedino

Veste, katere jedi na vsakem pravem martinovanju ne smejo manjkati in kaj je za te jedi značilno? Da jih boste znali pripraviti, prilagamo še povezave na preizkušeno odlične recepte, dodajamo pa še namige za prihranek.

- Pečena gos, raca ali piščanec

Legenda pravi, da se je sv. Martin, znan po svoji skromnosti, v želji, da ga ne bi imenovali za škofa, skril med gosi, ki pa so ga s svojim gaganjem izdale. Tudi kot škof je ostal enako skromen in se zavzemal za reveže, po smrti so ga ljudje začeli častiti kot svetnika, pečena gos pa je postala ena najbolj tipičnih martinovih jedi.

Pripravite odlično pečeno martinovo račko, ali pa čas peke skrajšajte tako, da raje pripravite piščančja bedra s kostanjem in krompirjem. Predlagamo kraškega piščanca Pivka (z znakom Izbrana kakovost – Slovenija), ki je v Sparovih trgovinah s SPAR plus kartico na voljo kar 40 % ceneje!

- Domači mlinci

Mlinci so tipična martinova priloga, ki je kljub preprostosti izredno okusna, poleg tega pa nas njen okus spomni na otroštvo.

Mlince lahko seveda kupite že pripravljene (s SPAR plus kartico mlince z jajci Žito lahko kupite za kar 39 % nižjo ceno), lahko pa jih naredite sami. Moko, mleko in jajca lahko poiščete tudi v Sparovem »martinovem« letaku in prihranite s SPAR plus kartico.

- Dušeno rdeče zelje

Ker so za martinovanje značilni domači jesenski pridelki, seveda ne sme manjkati tudi rdeče zelje. Nekateri ga pripravijo samega, drugi z jabolki, mi pa letos priporočamo dušeno rdeče zelje s kostanjem, ki mu doda še več jesenskega pridiha in okusa.

Za rdeče zelje boste v Sparovih trgovinah odšteli le 0,59 € na kilogram, po posebnih cenah pa poiščite tudi ostale sestavine za zgornji recept (maslo, rdeče vino in balzamični kis).

- Sladek zaključek

Vsaka prava pojedina se zaključi z domačo sladico in martinovanje ni nobena izjema. Zares »tipične« martinove sladice ni, priporočamo pa, da se tudi tu držite domačih sezonskih sestavin – jabolka so vedno prava izbira. Priporočamo jabolčno pito z medom in orehi ali jabolčni zavitek iz odličnih slovenskih jabolk topaz, ki jih v Sparovih trgovinah lahko kupite za le 1,29 € na kilogram. Tudi če se odločite za kakšno drugo sladico, obiščite trgovine SPAR in INTERSPAR – s SPAR plus kartico vas na živila in pripomočke za peko čakajo odlične akcije in popusti.

- Kozarec dobrega vina

Seveda pa na martinovo ne sme manjkati tudi kapljica dobrega vina. Katerega boste izbrali, je povsem vaša odločitev. Predlagamo pa, da v Sparovih trgovinah izberete eno od vin v akciji (oglejte si jih v letaku) in s SPAR plus kartico prihranite kar do 35 %.

“Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“

Po vse za martinovo pojedino vabljeni v SPAR, vašo prvo trgovino!

Po vse martinove dobrote vas torej vabimo v SPAR, prvo trgovino po izboru kupcev, kjer vas s SPAR plus kartico čaka pestra izbira izdelkov, ugodnosti in popustov (ponudbo si oglejte v posebnem »martinovem« letaku), vse obvezne martinove recepte pa poiščite na portalu www.jedel.bi.