Letališče Celovec bo pogodu vsem slovenskim potnikom, ki imajo radi majhnost domačega ljubljanskega letališča. Tudi na celovškem letališču imajo namreč le en potniški terminal. Tam se bodo zato hitro znašli tisti, ki so na potovanju v časovni stiski, pa tudi tisti, ki prvič ali redko potujejo z letalom. Kljub majhnosti ima terminal nekaj trgovin in restavracij ter teraso za obiskovalce. Letališka ploščad ponuja več prostorov za srednje velika potniška letala in manjše zrakoplove splošnega letalstva.

Letališče leži blizu Celovca, od slovenske meje je oddaljeno okoli 50 kilometrov. Zanimivo je zlasti za prebivalce Koroške in severne Gorenjske, ki so od letališča oddaljeni od pol ure do ene ure vožnje z avtomobilom, iz Ljubljane pa bodo vozniki z avtomobilom do letališča potrebovali dobro uro in pol. Parkiranje je mogoče na dveh parkiriščih v neposredni bližini letališča, pri čemer je prve pol ure parkiranje brezplačno. Če boste avtomobil na parkirišču pustili ves čas vašega potovanja, vas bo parkiranje za en dan stalo 13 evrov, za dva dni 21 evrov, za en teden pa 35 evrov. Več informacij o parkirišču najdete na spletni strani letališča pod zavihkom »Anreise« oziroma prihod.

Vsak dan do Dunaja

V zimskem času, od zadnje sobote v oktobru najprej, letališče ponuja redne povezave s šestimi evropskimi mesti: Kölnom, Bonnom, Dunajem, Londonom, Rotterdamom, Berlinom in Hamburgom. Na Dunaj je mogoče leteti vsak dan, in sicer z Austrian Airlines, v Köln pa vse dni v tednu razen ob sredah. Tja leti družba Eurowings, ki s celovškega letališča ponuja tudi lete v Hamburg in Berlin z vmesnim postankom v Kölnu. Poleg tega so dvakrat na teden organizirani poleti do londonskega letališča Gatwick z družbo Easy Jet in trikrat na teden v Rotterdam z družbo Transavia.

Povečan obisk slovenskih poslovnežev

V Celovcu si, kot kaže, že manejo roke na račun stečaja slovenskega prevoznika Adrie Airways. Po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF je na tamkajšnjem letališču povečan pritok slovenskih potnikov, zlasti poslovnežev. »Stečaj letalske družbe ima takojšen vpliv na Koroško,« je za ORF povedala Andrea Springer, tiskovna predstavnica koroškega organizatorja potovanj Springer Reisen. Povečanja letov s celovškega letališča za zdaj na ta račun ne načrtujejo. Verjetno zato, ker so številne družbe pokazale zanimanje za nove povezave z ljubljanskega letališča, zato v Celovcu čakajo, da se razmere stabilizirajo.

Dodaten pritok potnikov na letališču je več kot dobrodošel. V zadnjih letih jim je namreč zelo upadlo število potnikov. Vodstvo letališča je zato predlagalo, da bi letališče usmerili v logistiko in tovorni promet, pri tem pa bi se povezali tako s cestnim in železniškim tovornim prometom v bližini kot tudi ladijskim tovornim prometom na Jadranu. Ta načrt je bil nato ustavljen, saj so v družbi Austrian Airlines ocenili, da letališče zaradi pritožb o povzročanju hrupa in prepovedi oziroma omejitve nočnega letenja ni primerno za prevoz tovora.