Letališče Benetke oziroma letališče Marca Pola je glavno letališče v Benetkah in je odlično izhodišče za praktično vse evropske prestolnice. Ker je za uporabnika sila enostavno, prav tako pa cenovno dostopno, je priljubljeno tudi pri slovenskih potnikih. Sicer pa letališče letno obišče več kot enajst milijonov ljudi, ki letijo na nekaj več kot 120 destinacij.

Skok do Trga svetega Marka

Veliko potnikov v primeru poznega oziroma večernega leta načrtuje prihod v Benetke že v zgodnjih dopoldanskih urah, saj je letališče od Piazzale Roma v Benetkah oddaljeno 20 minut vožnje z avtobusom ali 15 minut s taksijem. Za prevoz z letališča imate na voljo tudi vodni taksi ali ladjo, ki vas pripelje vse do Trga svetega Marka. Sicer pa ima samo letališče tudi nekaj prijetnih kavarn, kjer lahko ob kavi in prigrizku počakate na svoj let. Prav tako boste lahko v brezcarinskih prodajalnah opravili manjši nakup, a nikar ne pričakujte ponudbe, ki jo imajo večja letališča po svetu. V obeh nadstropjih je sicer štirinajst trgovin, pa vendar vam svetujemo, da nakup spominka ali darila za bližnje opravite v kraju, kamor potujete.

Pestra ponudba nizkocenovnih družb

Letališče Benetke je med potniki priljubljeno prav zaradi pestre ponudbe nizkocenovnikov, ki letijo na številne evropske destinacije. Tako vas španski nizkocenovnik Volotea popelje iz Benetk v Španijo (Palma de Mallorca, Alicante, Bilbao, Santiago de Campostela, Santander), Italijo (Lampedusa), na Sardinijo (Alghero, Cagliari, Olbia), Sicilijo (Palermo, Brindisi, Bari), v Grčijo (Atene, Krf, Mikonos, Santorini, Kos, Kreta, Rodos, Zakintos, Levkada), Francijo (Bordeaux, Marseille, Nantes, Toulouse, Strasbourg), leti pa tudi v Tel Aviv, Prago, Split in Dubrovnik. Prav tako dnevno vzletajo letala Easyjeta v Amsterdam, Basel, Berlin, Köbenhavn, Edinburg, Ženevo, na Ibizo, v London, Neapelj, Nico, Pariz in Prago. Nizkocenovnik Vueling pa leti v Barcelono, Pariz in Bilbao. Direktne medcelinske lete opravljajo Air Transat (Montreal, Toronto), United (New York) in Delta (New York, Atlanta). Letala s tretjega največjega italijanskega letališča redno letijo tudi v smeri Frankfurta, Münchna (Lufthansa), Madrida (Iberia), Rima (Alitalia), Züricha (Swiss), Moskve (Aeroflot), Carigrada (Turkish Airlines), Dublina (Aer Lingus), Dunaja (Austrian Airlines), Lizbone (TAP), Bruslja (Brussels Airlines), Helsinkov (Finnair, Norwegian) ter Düsseldorfa, Stuttgarta in Kölna/Bonna (Air Berlin, Germanwings).

Daljše vrste pri varnostnem pregledu

Ker beneško letališče velja za pomembno mednarodno letališče, lahko pričakujete daljše čakalne vrste pri varnostnih pregledih. Prav zato je treba prijavo opraviti eno uro pred vzletom, v primeru mednarodnega leta pa dve uri prej. Letalske družbe imajo svoja pravila glede prtljage (pogoje preverite ob nakupu letalske vozovnice), toda ne pozabite, da so nekatera pravila univerzalna.

Vsekakor pa je pri načrtovanju poti prav razmisliti tudi o parkiranju avtomobila, če je poleg uradnega parkirišča http://www.marcopolopark.it/ v bližini letališča tudi več (cenejših) zasebnih parkirišč, od koder vas brezplačno odpeljejo do terminala in vas pridejo nato tudi iskat; cene se začnejo pri približno 30 evrih na teden. Cena parkiranja je lahko za kakšen evro tudi nižja, če parkirno mesto predhodno rezervirate in tudi že plačate prek spletne strani.

Letališče Treviso

Letališče Treviso je približno 40 kilometrov oddaljeno od Benetk in je znano kot letališče, ki ga uporabljajo predvsem nizkocenovni prevozniki, kot sta Ryanair in Wizz Air. Letališče se sicer uradno imenuje letališče A. Canove, po italijanskem kiparju Antoniu Canovi.

Pot od Ljubljane do letališča je po avtocesti dolga 230 kilometrov, za kar boste porabili dobri dve uri in pol, če ne bo na cesti kakšnih nepredvidenih dogodkov. Parkirnih mest je več kot dovolj, paziti morate le, da izberete pravo. Nekatera so namreč namenjena zgolj obiskovalcem ali tistim, ki potnike pripeljejo, druga spet za letalske potnike, ki se vrnejo na isto letališče čez več dni ali celo tednov. Razlike v ceni so namreč prav zaradi tega velike in se gibljejo od štirih evrov pa tja do 27 evrov na dan. Lahko se peljete tudi s katerim od prevoznikov, ki vozijo iz slovenskih mest na bližnja letališča, prav tako je možen prevoz z vlakom do Benetk oziroma Mester, od tam pa vozijo avtobusi do letališča. Med Trstom in Benetkami vozi dnevno kar 28 lokalnih vlakov, šest zelo hitrih.

Dvakrat na teden v Skopje

Od letališč na Balkanu imajo redne prevoze le s skopskim, kamor vozi nizkocenovno letalsko prevozno podjetje Wizz Air ob sredah in nedeljah z odhodom ob 14.40. Sicer pa lahko letite iz Trevisa še z Ryanairom v Frankfurt in Pariz ter s Pobeda Airlines v Moskvo, Budimpešto, Bukarešto, Sofijo, Kišinjev, Köln, Prago, Krakov, Marakeš in Fez pa v Porto, Malago, Sevillo in Valencio ter na Tenerife in Gran Canario, Edinburg, Manchester in Dublin ter po Italiji v Neapelj, Palermo, Bari, Brindisi, Cagliari in Catanio.

Tržaško letališče v Ronkah

Tržaško letališče je bliže in je pravzaprav idealno izhodišče za območje, ki obsega štiri države, vendar promet v zadnjih letih nekoliko upada v primerjavi z enako velikimi letališči na škornju. Letališče v Trevisu je imelo na primer lani skoraj deset odstotkov več potnikov, tržaško pa 1,1 odstotka manj kot v letu prej, kar v absolutnih številkah pomeni, da je bilo na letališču Trst štiriinpolkrat manj potnikov kot na letališču Treviso oziroma petnajstkrat manj kot na beneškem letališču.

Na letališče se je mogoče preprosto pripeljati, saj je neposredno povezano z avtocesto in je recimo od Ljubljane oddaljeno približno 120 kilometrov, kar pomeni slabo uro in pol vožnje z avtomobilom. Parkirnih mest je kar nekaj, velja pa se natančno pozanimati za pogoje in popuste – to velja sicer za prav vsa letališča. Tako vas lahko en dan parkiranja stane deset evrov, s popusti pa le pet.

Tri ure in pol z vlakom za 120 kilometrov

Na pot se lahko odpravite tudi z vlakom, ki iz Ljubljane pelje do tržaškega letališča dvakrat na dan, in sicer ob 6. uri zjutraj in ob 16.10, vendar je težava – na spletni strani Slovenskih železnic piše: »Zaradi težav na italijanski strani direktni vlak do nadaljnjega ne vozi. Iz Ljubljane proti Trstu pelje garnitura Siemens Desiro, potniki na Opčinah prestopijo in nadaljujejo pot naprej po Italiji.« Vožnja traja skoraj tri ure in pol, cena vozovnice v eno smer pa stane 11,60 evra. Sicer iz Trsta do letališča dnevno pelje kar 48 vlakov pa tudi medkrajevni avtobusi so pogosti – dobre štiri evre vas bo stala vozovnica od Trsta do letališča.

S tržaškega letališča lahko poletite z Ryanairom trikrat na teden v London ter vsak dan v Rim in prek Münchna v Frankfurt. Neposredno so povezani tudi s špansko Valencio in Malto, sicer pa vozijo letala, predvsem Ryanaira, nekaj pa tudi Alitalie in Volotee, s tržaškega letališča v italijanska mesta Milano, Rim, Neapelj, Bari in Catania.