Letališče Gradec je osrednje mednarodno letališče južne Avstrije. Je najbližje letališče za slovenske potnike iz štajerske regije, zato ne preseneča podatek, da je slovenskih potnikov slabih deset odstotkov. Poleg potnikov iz okolice Maribora in Murske Sobote ga obišče tudi tudi veliko prebivalcev Celja in Ljubljane. Da so slovenski potniki pomembni za graško letališče, kaže tudi to, da so že pred leti postavili spletno stran v slovenskem jeziku.

Prednosti letališča so parkirišče v neposredni bližini terminala, preprosta orientacija in kratke poti med posameznimi izhodi in deli letališča, kar potnikom omogoča, da na potovanju prihranijo čas.

Več kot sto rednih poletov na teden

Letališče ponuja dobre povezave z večjimi nemškimi mesti. Vsak dan lahko letite na Dunaj, v Frankfurt in München. V avstrijsko prestolnico je mogoče leteti z družbo Austrian Airlines ali Lufthanso, v Frankfurt prav tako z Austrian Airlines in v München z Air Dolomiti. Šest dni v tednu je mogoče leteti v Düsseldorf, pet dni v tednu v Stuttgart, oboje z družbo Austrian Airlines, tri dni v tednu pa v Berlin z nizkocenovnikom Easy Jet.

Za nekdanje Adriine potnike je morda zanimiva tudi povezava s Zürichom, kamor letalski prevoznik Swiss Airlines leti šestkrat na teden, in povezava z Amsterdamom, kamor šestkrat na teden leti družba KLM. Če načrtujete počitnice v toplih krajih, utegne priti prav podatek, da je graško letališče v jesenskih in zimskih mesecih povezano s Carigradom, kamor lete organizira Turkish Airlines, in s Hurgado prek družb FlyEgypt in Corendon Airlines.

Kako prihraniti pri parkiranju

Letališče leži devet kilometrov južno od Gradca. Iz mesta do letališča vozita avtobusni progi številka 630 in 631 ter regionalni vlak S5. Če se boste na letališče peljali z osebnim avtomobilom, boste iz Maribora potrebovali manj kot eno uro, iz Celja pa približno uro in deset minut. Znotraj območja kratkotrajnega parkiranja je na voljo 20 parkirnih prostorov, na osrednjem parkirišču pa več kot 2300, od tega 800 v garažni hiši. Na območju kratkotrajnega parkiranja je parkiranje najdražje, najceneje pa je na parkirišču z oznako P4, ki je od terminala oddaljeno najdlje. Razlike med različnimi parkirnimi conami so precejšnje, saj boste za teden dni parkiranja v delu P1, ki je neposredno pred terminalom, odšteli 107,8 evra, v delu P4 pa 50 evrov.

Za oddajo prtljage in varnostni pregled si pri rednih letalskih poletih rezervirajte vsaj eno uro, pri čarterskih poletih pa dve uri. Za lažji prevoz prtljage uporabite vozičke, ki jih najdete na terminalu, parkiriščih in železniški postaji.

Potovanje spremenite v doživetje

Med čakanjem na let lahko posedite v eni od treh kavarn, restavraciji ali pa se kratkočasite z nakupovanjem. Po varnostnem pregledu vam bosta za nakup daril na voljo trgovini Heinemann Duty Free in Marktcafé s klasičnim naborom parfumov, alkoholnih pijač in avstrijskoštajerskih dobrot. Na vsem območju terminala lahko s svojim računalnikom, tablico ali mobilnim telefonom brezplačno in časovno neomejeno uporabljate tudi brezžično omrežje.

Na poti na letališče ali domov se lahko ustavite v Gradcu, ki ponuja številne arhitekturne in druge znamenitosti. Na letališču priporočajo tudi obisk bližnjega štajerskega vinorodnega okoliša. »Štajerska je tako imenovano zeleno srce Avstrije. Ponuja dobre priložnosti za rekreacijo v naravi, pohodništvo, smučanje in plezanje, pa tudi termalne vrelce,« povedo na graškem letališču.