Čeprav veliko potnikov prav zaradi te dileme izbere ljubljansko letališče, so tista bolj oddaljena, Benetke, Gradec, Celovec, tudi Zagreb, vse bolj priljubljena kot odskočna deska za bolj oddaljene, tudi eksotične kraje. Ker prijatelji ali tašča odpade in pogosto tudi vlak ne pripelje do letališča, loviti primeren mestni in primestni avtobus z goro prtljage in po možnosti še z otrokom ali dvema pa je prava nočna mora, je na trgu vse več alternativ v obliki skupnih organiziranih prevozov do letališča. Seveda v tem primeru odpade tudi strošek parkiranja, da ne govorimo o tem, da sesti za volan po osmih urah letenja ali več ni prijetno za še tako kondicijsko krepkega voznika.

Preverite promocijske sedeže

Kot so povedali pri GoOpti, je prav za družine še najugodneje potovati z njimi ne glede na cilj potovanja, saj se cene oblikujejo na podlagi zasedenosti vozila. »Če se opravi nakup za več potnikov hkrati, se bo cena še dodatno znižala. Poleg tega je ob nakupu prevoza GoOpti mogoče rezervirati štiri vrste otroških sedežev, odvisno od starosti in velikosti otroka,« povejo pri podjetju, ki organizira prevoz do letališča v Zagrebu, Trstu, Benetkah, Gradcu in Dunaju, ponuja pa tudi prevoze do bolj oddaljenih letališč, kot so letališča v Bergamu, Bologni in celo Malpensi.

»Če potujete sami ali v dvoje, je ta kalkulacija še ugodnejša, če je letališče oddaljeno vsaj 50 kilometrov in če se prevoz kupi skupaj z letalskimi vozovnicami dovolj zgodaj,« so povedali in potrdili, da bližje ko je odhod, manj je na voljo promocijskih sedežev, predvsem v času popularnih terminov, kot so jesenske in prvomajske počitnice, ko večina potuje le v eno smer.

GoOpti ali katera koli druga oblika organiziranega skupinskega prevoza je pogosto ugodnejša izbira tudi v primeru, ko gre za bolj oddaljena letališča, do katerih je treba v primeru lastnega prevoza plačati gorivo, cestnino in drago parkiranje. »Če je prevoz pravočasno rezerviran, je lahko naša storitev do 80 odstotkov cenejša od vožnje z lastnim avtomobilom. Seveda je cena zelo odvisna od števila potnikov, ki potujejo skupaj. Na primer, če potujete do letališča Marco Polo v Benetkah, boste v eno smer za gorivo porabili približno 20 evrov, za cestnino Trst–Benetke boste odšteli 11,70 evra v vsako smer, parkirnina na letališču pa stane tudi do 25 evrov na dan,« so izračunali pri GoOpti, ki vam omenjeni prevoz od Ljubljane do Benetk ponuja tudi že za 14 evrov.

Udobje na progah Nomago InterCity

Kot alternativa osebnemu prevozu je tudi ponudba Nomago InterCity podjetja Nomago, ki je nastalo z združevanjem več slovenskih avtobusnih prevoznikov in drugih sorodnih podjetij in ki je Slovenijo povezalo z mednarodnimi letališči v Benetkah, Trevisu, Stuttgartu, Frankfurtu, Ljubljani, Trstu in na Dunaju. Zavedajo se, da motene letalske povezave zlasti za slovenski turizem predstavljajo veliko težavo, saj lahko do vzpostavitve novih letalskih prog z določenega letališča mine tudi več kot leto dni. Avtobusi na progah Nomago InterCity so med drugim opremljeni z najnovejšo tehnologijo, kar bo potnikom omogočilo, da bodo v vsakem trenutki vedeli, kje je njihov prevoz.

Vozovnice lahko potniki kupijo po spletu, pri čemer si lahko sami izberejo želene sedeže. Poleg navadne vozovnice lahko rezervirate tudi premium vozovnice z nadstandardnimi sedeži in dodatnim prostorom za noge ali vozovnice za družine oziroma prijatelje, kjer imate svoj kotiček z mizo za druženje. Vsi avtobusi, ki izpolnjujejo najstrožje okoljevarstvene in varnostne standarde, so opremljeni z brezplačno wi-fi povezavo, električnimi vtičnicami, USB-vtičnicami in udobnimi sedeži, prevoz prtljage je brezplačen, odhodi oziroma prihodi pa redni in predvidljivi. Prav tako Slovenske železnice ponujajo povezave z vlakom do letališč v Gradcu, Frankfurtu, na Dunaju in v Münchnu, iz Ljubljane lahko z vlakom potujete tudi do letališča Ronke v Trstu.