Preiskava v postopku za ustavno obtožbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa se bo prihodnji teden spremenila v televizijski politični spektakel. Demokrati v kongresu so včeraj namreč sporočili, da bodo v sredo začeli javna zaslišanja prič pred kamerami v neposrednem prenosu. Doslej so potekala za zaprtimi vrati, stran od oči javnosti, neposredni prenosi pa lahko bolj škodujejo predsedniku že zaradi vizualnega učinka. Pričakovati namreč je, da bodo televizije, ki niso naklonjene Trumpu, neprestano vrtele obremenilne izjave prič o tem, ali je predsednik res pritiskal na ukrajinske oblasti za uvedbo preiskave proti demokratskemu rivalu Joeju Bidnu in ali je s tem pogojeval sprostitev ameriške vojaške pomoči.

Dvomov, da bo takšne obremenilne izjave slišati, pa ni. To je razvidno iz prepisov dosedanjih zaslišanj za zaprtimi vrati, ki jih v zadnjih dneh objavljajo kongresni demokrati. Bivši veleposlanik v Ukrajini William Taylor, ki bo prihodnji teden v živo pričal prvi, pričal pa je tudi že za zaprtimi vrati, je denimo dejal, da je bilo vse, od ameriške vojaške pomoči Ukrajini do srečanja Trumpa z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, odvisno od tega, ali bo v Ukrajini stekla preiskava Bidna in njegovega sina Hunterja, ki je delal v ukrajinskem energetskem podjetju. Bivša veleposlanica v Ukrajini Marie Yovanovitch je sodeč po prepisu pričanja dejala, da jo je hotel krog okoli Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija diskreditirati in odstaviti zaradi nasprotovanja bivšemu ukrajinskemu generalnemu tožilcu, za katerega se je Trump zavzel v spornem telefonskem pogovoru z Zelenskim 25. julija in ki bi morda odprl preiskavo proti Bidnu. Zelo je odmevala tudi poteza veleposlanika ZDA pri Evropski uniji Gordona Sondlanda, ki je naknadno spremenil svojo izjavo s pričanja za zaprtimi vrati sredi oktobra. V ponedeljek je namreč izjavil, da »se zdaj spomnim« pogovora z ukrajinskim predstavnikom o tem, da bo Trump verjetno zadržal vojaško pomoč Ukrajini, če njene oblasti ne bodo uradno objavile začetka preiskave Bidna. Njegove besede napeljujejo na vezano trgovino, ki jo demokrati očitajo Trumpu, in s tem zlorabo položaja za domačo politično korist.

Torkove volitve slabe za Trumpa

Bela hiša to vztrajno zanika in trdi, da gre za lov na čarovnice. Skupaj z drugimi republikanci si tudi že nekaj časa prizadeva za objavo imena žvižgača, ki je prvi anonimno vložil prijavo zaradi vsebine Trumpovega pogovora z Zelenskim, v katerem ga je ameriški predsednik med drugim nagovarjal k preiskavi Bidnovega sina. Anonimnost žvižgaču zagotavlja zakon, je pa njegovo domnevno ime že krožilo na Trumpu naklonjenih spletnih straneh skupaj s trditvijo, da je sodeloval pri pripravi spornega Steelovega dosjeja o Trumpu pred volitvami 2016. Včeraj pa je ime domnevnega žvižgača v tvitu omenil predsednikov sin Donald mlajši.

Od vseh 435 kongresnikov naj bi identiteto žvižgača poznal le osrednji človek preiskave, demokratski predsednik odbora predstavniškega doma za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff. Slednjemu republikanci očitajo, da je lagal, ko je zanikal, da bi bil v stikih z žvižgačem še pred vloženo prijavo proti Trumpu. Potem pa se je izkazalo, da se je žvižgač nanj in na njegovo ekipo že prej obrnil po nasvet, kako ravnati.

Medtem je v ZDA minil volilni torek. Letošnji je bil osredotočen na nekaj tekem, ki naj pokazale razpoloženje Američanov do Trumpa. Kaže, da so se bolje odrezali demokrati, ki so včeraj razglasili veliko zmago v guvernerski tekmi v tradicionalno republikanskem Kentuckyju, kjer je Trump leta 2016 močno zmagal in je zdaj tudi osebno podprl republikanskega kandidata. Ta zaradi tesnega izida poraza še ni priznal. Veliko zmago so demokrati slavili tudi v Virginiji, kjer so po 20 letih osvojili večino v obeh domovih kongresa te zveze države. V tretji zelo opazovani tekmi so republikanci obdržali guvernerski položaj v Misisipiju.