Osumljenec, domnevno član enega od mamilarskih kartelov, naj bi v ponedeljek v kraju Rancho de la Mora blizu meje z ZDA iz zasede brutalno umoril tri mormonke iz družine LeBaron, štiri malčke in dva dojenčka, petim otrokom je smrtonosnim nabojem uspelo ubežati.

Posnetki po napadu kažejo ob cesti parkiran in z naboji prerešetan ter požgan terenski avto, v katerem je bilo več trupel. Ali so žrtve v njem žive zgorele, ni znano. V masakru nepoškodovan 13-letnik je svoje ranjene bratce in sestrice skril v obcestno grmovje, jih pokril z vejami in po pomoč odhitel 22 kilometrov proč. »Ko so moj oče in strici prispeli do avtov, so našli le še zoglenela trupla, pepel in nekaj kosti,« je medijem povedala sorodnica žrtev.

Čeprav so oblasti sprva ugibale, da je mamilarski kartel pobil napačne ljudi, zdaj kaže, da najverjetneje ni bilo tako. Družina LeBaron ima namreč dolgo zgodovino (krvavih) nesoglasij s karteli, ki so jim že večkrat grozili. Trenutno ni znano, ali za grozljivimi umori stoji dokaj mlad kartel Los Jaguares ali rivalski La Línea, sta pa oba bila nekoč del zloglasne Sinaloe, ki je po prijetju narkokralja El Chapa začela razpadati na manjše skupine. Od začetka vladnega boja proti mehiškim kartelom v tako imenovani vojni proti drogam leta 2006 je bilo v državi umorjenih več kot 250.000 oseb, samo lani rekordnih 33.000. Napadena štirinajsterica je pripadala skupnosti potomcev mormonov, ki so v 19. stoletju pobegnili iz ZDA, kjer so jih preganjali zaradi verskih prepričanj in tradicije, med drugim tudi poligamije.