Onesnaženo špinačo so prodajali v Istanbulu in še v treh pokrajinah na severozahodu Turčije - Edirne, Tekirdag in Kocäli. Zaradi nje je zbolelo 196 ljudi, med katerimi jih je 21 še vedno v bolnišnici, je izjave ministra v parlamentu povzela turška tiskovna agencija Anadolu.

Oboleli so trpeli zaradi slabosti, bruhanja, zamegljenega vida in drugih simptomov zastrupitve s hrano. O prvih primerih zastrupitve so v Turčiji poročali v nedeljo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Minister je ljudi pozval, naj jih ne zagrabi panika, saj da zastrupitev ni smrtno nevarna. Trgovci na veletržnicah v Istanbulu naj bi zavrgli vse zaloge špinače. Kot je povedal eden izmed trgovcev, je zavrgel 250 zavojev špinače, saj jih ni mogel prodati.

Špinača je eno izmed osnovnih živih v turški kuhinji. Pripravljajo jo med drugim z mletim mesom in rižem s paradižnikom, zavijajo v testene zvitke s sirom, dodajajo v juho iz leče in tudi v peciva.