Še v nedeljo so v New Delhiju, ki se duši v smogu, izmerili kar 494 trdih delcev PM2,5 v kubičnem metru zraka. Na indeksu kakovosti zraka je najvišja označena vrednost 500, vse kar je nad štiristo pa sodi pod zelo nevarno za zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da povprečna dnevna raven delcev PM2,5 ne preseže 25 mikrogramov na kubični meter zraka.

Učenci so se danes v znova odprte šole v New Delhiju vračali z maskami na obrazu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mestne oblasti so v petek razglasile izredne zdravstvene razmere, v okviru katerih so tudi zaprli šole, starejšim pa svetovali, naj ne hodijo na prosto.

Vremenoslovci pravijo, da je onesnaženost zraka zmanjšal prihod močnih vetrov. A kmetje v okolici kljub prepovedi še vedno požigajo kmetijske površine, kar je eden od dejavnikov, ki zelo prispeva k porazno slabemu zraku v indijski prestolnici.

V indijski zvezni državi Punjab so v torek zabeležili več kot 7000 primerov požigov, je poročala televizija NDTV.

Onesnaženje zraka v New Delhiju, ki velja za eno za zdravje najbolj nevarnih mest na svetu, je najhujše v oktobru in novembru. Poleg požigov kmetijskih površin k temu prispevajo tudi avtomobilski izpusti, kurjenje za ogrevanje in podobno, med naravnimi dejavniki pa mraz in šibki vetrovi.

V New Delhiju so v poskusu zmanjšati onesnaženje v ponedeljek uvedli dvotedensko izmensko vožnjo avtomobilov glede na registrske tablice, prepovedali so tudi gradnjo in industrijsko dejavnost.