V skupni pisni izjavi, »pekinškem pozivu k ohranitvi biotske raznovrstnosti in podnebnih spremembah«, sta poudarila tudi svojo odločenost za izboljšanje mednarodnega sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam za zagotovitev "popolne in učinkovite uresničitve pariškega sporazuma", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zato se bosta še naprej zavzemala za spoštovanje multilaterizma in dala politični zagon mednarodnemu sodelovanju.

V izjavi, ki sta jo objavila po pogovorih, sta tudi opozorila, da izguba biotske raznovrstnosti in podnebne spremembe ogrožajo globalen mir in stabilnost ter potrdila zavezanost Francije in Kitajske, da bosta skupaj naslovili podnebne spremembe.

Macron, ki ni imenoval ZDA, je na skupni novinarski konferenci po pogovorih s Xijem dejal, da obžaluje izbiro »nekaterih držav« za izstop iz sporazuma, ki pa jo ima za obrobno. Medtem ko Evropska unija, Kitajska in Rusija podpirajo sporazum, »izolirana izbira enega ali drugega ni dovolj za spremembo smeri sveta. Vodi samo v marginalizacijo,« je dejal Macron zadnji dan svojega obiska na Kitajskem.

Oba kritična do ZDA

Xi je pozval mednarodno skupnost k skupni zaščiti »naše domovine planeta Zemlja« ter izpostavil, da »nasprotujejo poskusom, da bi nacionalne interese postavili nad skupne interese človeštva«. Prizadevanja Kitajske proti podnebnim spremembam so sicer osrednjega pomena, saj proizvede največ toplogrednih plinov na svetu.

Kritičen je bil do ZDA, ki so lani začele trgovinsko vojno s Kitajsko. Kitajska in Francija nasprotujta protekcionizmu in »zakonu džungle«, je dejal. »Zavzemamo se za odprtost, vključevanje in sodelovanje v medsebojno korist,« je poudaril.

Xi in Macron sta obljubila tudi, da bosta ohranila svobodno trgovino in okrepila kitajsko-evropsko partnerstvo. Macron je povedal, da sta govorila o vzpostavitvi »strateškega kitajsko-evropskega partnerstva«, ki bi obsegalo trgovino, znanost, kulturo in zaščito okolja.

Macron in Xi sta bila navzoča tudi ob podpisu vrste sporazumov o sodelovanju na področju jedrske energije, aeronavtike, transporta, turizma, športa in financ. Po kitajskih virih naj bi šlo za dogovore v vrednosti 13,6 milijarde evrov.

Med drugim sta francoski Engie in kitajski Beijing Entreprises Clean Energy sklenila dogovor o vlaganjih v čisto energijo v višini 1,3 milijarde evrov.

Vpletene strani so se tudi dogovorile, da bodo do 31. januarja podpisali dogovor o gradnji obrata za recikliranje jedrskega goriva na Kitajskem, pri katerem bo sodeloval francoski energetski gigant Orano. Gre za 20 milijard evrov vreden dogovor, o katerem se je Orano s kitajskim jedrskim gigantom CNNC pogajal že več kot desetletje. Delež Orana naj bi znašal več kot polovico od 20 milijard evrov.

Ob robu tridnevnega obiska Macrona sta danes Evropska komisija in Peking sklenila dogovor o zaščiti pred ponarejanjem 200 evropskih in kitajskih kmetijskih proizvodov z geografskim poreklom, kot so na primer šampanjec, sir feta ali riž Panjin. Kitajska je druga največja uvoznica kmetijskih prehrambenih proizvodov iz EU. V 12 mesecih do letošnjega avgusta je uvozila za 14 milijard ameriških dolarjev teh proizvodov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pred vrnitvijo v domovino se bo Macron danes sešel še s kitajskim premierjem Li Keqiangom.