Na seji odbora za ruski jezik je Putin dejal: »Kar se tiče Wikipedie, je bolje, da jo zamenjamo z novo Veliko rusko enciklopedijo v elektronski obliki.« Pri tem je mislil na Veliko rusko enciklopedijo, ki je izhajala v letih 2007–2014 v klasični obliki na papirju. »Tako bomo imeli zanesljive informacije, predstavljene na dober in sodoben način,« je še dejal Putin, kot navaja ruska državna novinarska agencija RIA Novosti. Skratka, Rusija načrtuje zagon lastne Wikipedie, ki bi bila ločena od mednarodne.

Vlada je sicer že septembra namenila 1,7 milijarde rubljev (27 milijonov evrov) za spletno rusko enciklopedijo, ki bo v elektronski obliki izhajala v letih 2020–2022. Putin se je v torek, ko je na seji odbora za ruski jezik podprl to spletno enciklopedijo, na tak način odzval na pripombo rektorja neke univerze, ki se je pritoževal, ker je neko rusko sodišče svojo odločitev oprlo na rusko Wikipedio. Sicer je samo v ruski verziji Wikipedie več kot 1,5 milijona člankov. Leta 2015 so ruske oblasti Wikipedio za krajši čas prepovedale, ker je bil v njej tudi recept za pripravo droge na osnovi marihuane.

»Suveren« ruski splet

Torkove Putinove besede so zbudile veliko pozornosti predvsem zato, ker je le nekaj dni prej začel veljati ruski zakon, ki naj bi dal Rusiji, če bi bila ogrožena nacionalna varnost, »suvereni splet«, ločen od strežnikov iz tujine. Oblasti so možnost, da ruski splet ločijo od svetovnega, utemeljile z nevarnostjo kibernetskih napadov. Nasprotniki trdijo, da gre za povečevanje nadzora nad spletom, omejevanje svobode izražanja, cenzuro in povečanje moči tajnih služb pri spremljanju nasprotnikov režima. Tako bo ustanovljen ruski sistem domen, s katerim si bodo ruske oblasti zagotovile nadzor nad tem, katere spletne strani je obiskal določen uporabnik. Poleg tega naj bi »suvereni splet« omogočal oblastem, da preprečijo dostop do določenih spletnih strani.

A menda bodo ruski uporabniki še vedno lahko ušli na svetovni splet, vsaj dokler oblasti ne bodo tehnično izpopolnile suverenega spleta. Rusija se bo že zaradi gospodarskih stikov s tujino na spletu težko zaprla pred svetom. Vsekakor pa si, tudi s tem zakonom, počasi ustvarja novo železno zaveso.

Kaj je odbor za ruski jezik

Odbor za ruski jezik je bil ustanovljen leta 2014, da bi »izboljšal državno politiko glede razvoja, zaščite in podpore ruskega jezika«. Odbor je imel v torek sejo v Kremlju, na njej pa so sodelovali ruski filologi, lingvisti, predstavniki učiteljev, literarnih zgodovinarjev, direktorji literarnih muzejev, pisatelji, založniki in rektorji univerz.

Predsednik Putin je udeležence seje opozoril, da nosi Rusija »velikansko odgovornost za ohranitev, razvoj in širitev ruskega jezika in ruske literature«. Dejal je, da poskušajo na nekaterih predelih sveta preprečiti uporabo ruščine. Naštel je organizacije in skupine, ki jih ima za glavne sovražnike ruskega jezika.

»V vojni proti ruskemu jeziku niso le zakrknjeni rusofobi, kot vidimo, ampak tudi aktivni in agresivni nacionalisti. Pri tej politiki gre za pritiske in neposredno kršenje človekovih pravic, vključno s pravico do uporabe maternega jezika, nacionalne kulture in nacionalnega zgodovinskega spomina.« Odbor je pozval, naj začne pisati korpus slovarjev in slovnic, ki bodo postali norma za sodobni ruski jezik.