V raziskavi javnomnenjskega inštituta YouGov je 27 odstotkov vprašanih menilo, da med vzhodom in zahodom obstaja več razlik kot skupnega. V zahodnih zveznih deželah je takega mnenja četrtina vprašanih, v deželah nekdanje Nemške demokratične republike pa je tako ocenilo 34 odstotkov vprašanih. Da je med obema deloma države več skupnih točk kot razlik, je odgovorilo 18 odstotkov vprašanih.

Še vedno so v družbi zasidrani tudi klišeji. Na zahodu jih 57 odstotkov meni, da se Vzhodni Nemci bolj pritožujejo kot Zahodni Nemci. Na drugi strani pa je 68 odstotkov Vzhodnih Nemcev mnenja, da se Zahodni Nemci še vedno obnašajo, kot da vse vedo boljše.

Med vprašanimi je 13 odstotkov Nemcev, ki si želijo nazaj Berlinski zid. Da so se Nemci združili v en narod pa meni 43 odstotkov vprašanih na zahodu in 35 odstotkov vprašanih na vzhodu.

V nemški prestolnici ta teden potekajo slovesnosti ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu. Pod geslom 30 let mirne revolucije in padca zidu se bo v Berlinu do nedelje zvrstilo skoraj 200 dogodkov, med njimi koncerti, predavanja in razstave na sedmih zgodovinskih krajih. Praznovanja bodo vrhunec doživela v soboto, 9. novembra, ko bodo Berlinčani podoživeli noč, v kateri je padel zid.