Čeprav se sprva zdi, da so glavni igralci potujoče razstave z naslovom Koledar Gimnazije Kranj 2020 slovenski velikani, katerih portreti so se znašli tako na koledarju kot na razstavi, gre ta vloga njihovim avtoricam. To je pet dijakinj kranjske gimnazije. Eva Kozjek Šurc, Klara Polajnar ter Martina in Helena Potočnik obiskujejo četrti letnik, na polovici gimnazijskega izobraževanja pa je najmlajša članica risarske ekipe, Gaja Bumbar. Ob včerajšnjem odprtju razstave v galeriji kranjske občinske stavbe, torej zunaj njihove gimnazije, so bile dijakinje navdušene in hvaležne za takšno priložnost.

»To je neke vrste potrditev, da naše risbe niso samo za na hladilnik,« pravi najmlajša Gaja. Eva se je počutila nenavadno, ko je risbe opazovala množica obiskovalcev, saj jih običajno pokaže le najbližjim prijateljem. Klaro je tik pred odprtjem razstave mučila trema, saj naj bi vsaka od njih o svojih delih povedala nekaj besed. Martina in Helena pa sta bili, podobno kot druga tri dekleta, še vedno navdušeni nad dejstvom, da ju je profesorica prek natečaja izbrala za ustvarjalki koledarja in posredno še soavtorici razstave. Ob ustvarjanju koledarja sicer podobe, ki ga krasijo, vsako leto razstavijo na Gimnaziji Kranj, tokratna razstava pa je potujoča, saj mentorica, profesorica Nataša Kne, meni, da je takšne umetnine treba pokazati bolj množičnemu občinstvu.

Kako veličino spraviti na papir?

Sicer pa so se na poti od septembrskega natečaja in ideje do izvedbe dijakinje ubadale s številnimi izzivi. »Po navadi so moje risbe razstavljene le v moji skicirki, a v svojem prostem času tudi ne rišem portretov gospoda Plečnika. Vsaj ne v taki velikosti,« priznava Klara. Za Heleno je bil največji izziv, kot pravi, »vdahniti življenje legendarnim imenom slovenskega naroda z listom papirja in barvico«. Njeno sestro Martino je najbolj skrbelo, kako ujeti veličino in brezmejno nadarjenost slovenskih velikanov na tako majhen in omejen list papirja. Eva pa je ugotavljala, da ni bilo prostora za improvizacijo. »Vsaka linija je morala biti dobro premišljena in načrtovana.« Najmlajša med risarkami, dijakinja drugega letnika, Gaja, pa je poudarila: »Največji izziv mi je bil preiti z risanja štirinožnih prijateljev na pasje resne portrete.«

Ducat slovenskih velikanov

Kot opozarja profesorica Nataša Kne, so pod avtorstvom dijakinj nastale vrhunske študije glav znanih Slovencev. Na risbah so upodobljeni Jože Plečnik, France Prešeren, Lili Novy, Jurij Vega, Ana Mayer - Kansky, Jakob Aljaž, Ivana Kobilca, Janez Puhar, Primož Trubar, Zofka Kveder, Ivan Cankar in Rudolf Maister. »Izbrati ducat slovenskih velikanov pomeni izpustiti nekaj ducatov slovenskih velikanov, vendar ima leto le 12 mesecev,« opozarja profesorica. Poudarja, da je risanje s svinčnikom zagotovo dijakom ena najbolj domačih in hkrati ena najstarejših tehnik, še posebej z eno barvo.

Za dekleta bomo v svetu umetnosti zagotovo še kdaj slišali, saj risanje ali kaj sorodnega želijo vplesti tudi v svojo prihodnost. Eva si želi ustvarjala tatuje, ki so prav tako umetniška dela. Klara se spogleduje s slikarstvom, tudi Gajo, Heleno in Martino vleče v umetniške vode, če ne drugače, pa vsaj za hobi.