Lastnike avtomobilov, ki imajo v najemu parkirno mesto v parkirni hiši Stožice, je konec prejšnjega meseca presenetilo obvestilo ljubljanske mestne občine, da morajo parkirne kartice zamenjati za posebne dovolilnice oziroma abonentske kartice. Ob tem so abonenti tudi opazili, da so zapornice na uvozu in izvozu v parkirno hišo ves čas dvignjene, prav tako ne delujejo več niti vstopno-izstopni terminali.

Občina: poenotili smo sistem

»Na treh mestih sem videl obvestilo najemnikom, da morajo parkirno kartico za evidentiranje in dvig zapornice vrniti in zamenjati za dovolilnico, ki naj jo imajo nameščeno na vidnem mestu v avtomobilu,« je stanje na stoženskem parkirišču opisal bralec in ob tem opozoril, da je »zmeda velika, saj očitno zunanjim obiskovalcem ni treba plačevati parkirnine«. Ob vstopu na parkirišče namreč zaradi nedelujočih terminalov ne prejmejo parkirnega listka.

Na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet ter Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) so pojasnili, da na drugih parkiriščih P+R že uporabljajo sistem brez zapornic. Na območju ljubljanske občine deluje pet tovrstnih parkirišč, ob stoženskem še Dolgi most, Barje, Studenec in Ježica. Celodnevna parkirnina, ki jo uporabniki poravnajo na urbanomatu, stane 1,20 evra in vključuje tudi dve vožnji z mestnim avtobusom na dan parkiranja. »V želji, da poenotimo sistem parkiranja na vseh P+R in izboljšamo uporabniško izkušnjo, smo takšen sistem uvedli tudi na parkirišču P+R Stožice,« so pojasnili na občini. Prepričani so, da ima takšen sistem več prednosti, med katerimi so izpostavili predvsem večjo pretočnost prometa, možnost plačila za različne vrste vozil (osebna vozila in avtobusi) ter nižje stroške upravljanja.

Parkiranje plačljivo za vse

Ob tem so na občini zagotovili, da parkiranje v Stožicah, kjer ima občina trenutno v lasti 509 parkirnih mest za osebna vozila in 45 za avtobuse, ni plačljivo le za abonente, temveč tudi za druge uporabnike parkirišča P+R Stožice. Tisti, ki čez dan avto pustijo na parkirišču, namreč parkirnino poravnajo na urbanomatu.

Lani so v Stožicah sicer našteli 28.940 parkiranih vozil oziroma 171 vozil dnevno, kar stožensko parkirišče po zasedenosti uvršča na tretje mesto od petih. Daleč najbolj priljubljeno je parkirišče na Dolgem mostu, kjer so lani našteli 91.796 parkiranih vozil oziroma povprečno 405 na dan, najmanj obljudeno pa je bilo parkirišče na Studencu, kjer je bilo lani povprečno parkiranih 35 vozil na dan.