Novozelandka Kushila Stein je prejšnji teden neimenovanemu Britancu pomagala pluti jahto z obale južne Turčije proti Atenam. Minuli petek se je 45-letnica odločila s pomožnim čolnom odpraviti na grški otok Folegandros, ker se na jahto ni vrnila niti do sobote zjutraj, je Britanec poklical grške oblasti. Te so sprožile obsežno reševalno akcijo.

Steinovi se je na poti nazaj na jahto namreč pripetil neugoden splet okoliščin. Najprej je izgubila enega od vesel, nato pa jo je močan veter odpihnil daleč z želene poti. Ko so jo reševalci naposled našli kar 37 ur kasneje, se je od otoka oddaljila že za več deset kilometrov in bila na dobri poti proti Kreti. Reševalci so jo odpeljali v bolnico, kjer je prejela oskrbo za izpostavljenost soncu in dehidracijo, na dan pa so prišli tudi zanimivi podatki, kako je preživela izkušnjo.

Steinova je bila namreč podkovana v veščinah, potrebnih za preživetje na morju. Ko je spoznala nevarnost, v kateri se je znašla, si je na glavo položila rdečo vrečo, v roke pa prijela ogledalo. S slednjim je poskušala pridobiti pozornost morebitnih reševalcev ali katere druge ladje v bližini. Ponoči se je ovila v plastiko, da je ne bi tako zeblo, čez dan pa je na soncu grela tudi nogavice, in jih obula, ko je sonce zašlo. Za vsak slučaj se je pripravila tudi za najhujše in na gumijasti čoln napisala kontaktne podatke svoje matere. Svoje so opravili tudi grški reševalci, ki so jo iskali s šestimi plovili, helikopterjem in podvodnim brezpilotnikom.

Na srečo je imela Steinova s seboj tudi pest trdih bombonov, s katerimi si je blažila lakoto. New Zealand Herald poroča, da je Steinova po dogodivščini v telefonskem pogovoru materi povedala: »Ostal mi je še en bonbon.«