Čeprav je Slovenija oktobra s porazoma proti Severni Makedoniji in Avstriji zapravila možnosti za nastop na EP 2020, selektor Matjaž Kek (še) ne bo delal kadrovske revolucije. To je očitno po objavi seznama za zadnji kvalifikacijski tekmi z Latvijo (sobota, 16. novembra, ob 18. uri v Stožicah) in Poljsko (torek, 19. novembra, ob 20.45 v Varšavi).

Opravil je le toliko sprememb, kot so jih narekovale poškodbe Domna Črnigoja, Romana Bezjaka, slaba forma Luka Zahovića in prepoved igranja Denisa Popovića zaradi rdečega kartona. Prvič v njegovem mandatu so povabilo v reprezentanco A prejeli napadalec Haris Vučkić ter vezista Amedej Vetrih in Rajko Rep, medtem ko je bil bočni branilec Martin Milec že na seznamu, a je moral zaradi poškodbe nastop odpovedati.

Razočarani navijači Mure

»Milec je v ekipi, ker imamo na bokih stalne probleme. Vetrih ima polno minutažo v turški ligi, zasluži si priložnost, z menoj je bil februarja že na akciji v Marbelli v Španiji. Rep že nekaj časa zelo dobro igra v avstrijski ligi v Hartbergu in je lahko dobra alternativa za poškodovanega Bezjaka. Pri velikem talentu Vučkiću sem vesel, da so se stvari po težkem obdobju s poškodbami obrnile v pozitivno smer. S svojimi igrami si zasluži priložnost, čeprav na drugem igralnem mestu, kot sem si ga predstavljal jaz,« je izbor pojasnil Matjaž Kek.

Devetindvajsetletni Vetrih je po poletnem prestopu iz Domžal igral na devetih od desetih tekem v turškem prvenstvu. Rep je med nosilci igre Hartberga (po štirje goli in podaje). Vučkić je pri 27 letih v majici Twenteja izjemno učinkovit glede na število strelov na gol in je dosegel šest zadetkov. Marsikdo je pričakoval kakšnega igralca več iz slovenske lige, v kateri odlično formo kažejo predvsem nekateri nogometaši Mure, ki so skupaj z Aluminijem zaostrili konkurenco v boju za prvaka.

Reprezentanca bo brezdomka vsaj še dve leti

»Še marsikdo bi si zaslužil priložnost. Vsak seznam ima svojo mejo. Ta ciklus želim končati z igralci, ki so bili nosilci v teh kvalifikacijah. Po oktobrskem razočaranju je naš cilj pozitivno končati kvalifikacijski ciklus. Če je september vlil upanje, je bil oktober zame in za vse, ki nosijo nogomet v srcu, veliko razočaranje. Velika pričakovanja prinašajo včasih tudi velika razočaranja. Težava je bila v nas. Vsak zase mora prevzeti odgovornost. Psihološka priprava za Makedonijo ni bila popolna. Preveč se je govorilo o zmagi, Avstriji, evropskem prvenstvu, zato so na tekmi Makedonci delovali tako, kot bi morali mi. Tekmi novembra bosta pravi test, ali smo sposobni vse skupaj obrniti v pozitivno smer. Za uvrstitev na veliko tekmovanje potrebuješ konstanto in ne takšnih nihanj, kot se pojavljajo pri nas znotraj same tekme in od tekme do tekme,« je bil jasen Kek. Oktobra se je naučil, da so se preveč ukvarjali z nasprotniki, saj imajo sami veliko svojih problemov.

Slovenija je oktobra obe tekmi odigrala z enako začetno enajsterico in menjavami. »V glavi imam nekatere stvari, ki jih nameravam narediti drugače, a o njih še ne bi govoril. Oktobra me je najbolj motilo, da se nismo odzvali, ko se je na igrišču pojavil problem, da nismo bili dovolj vztrajni, željni in pripravljeni, da se stepemo,« je izpostavil Kek. Ker je Struna v ZDA oktobra končal sezono, je minule tedne treniral v Sloveniji. Rezervna centralna branilca Korun in Blažič imata polno minutažo v svojih klubih, zato razmišlja, da bi jima ponudil priložnost. Enako velja tudi za Bijola, ki je v CSKA iz vezista postal napadalec, in Majerja. Slovenska nogometna reprezentanca je postala brezdomka, potem ko so zaprli hotel na Brdu pri Kranju, in tako bo še vsaj dve leti, ker prihaja do zapletov pri njegovi obnovi. Od ponedeljka naprej bo trenirala v Kopru, kjer imajo v nasprotju z igrišči na Brdu tudi žaromete, pa tudi vremenski pogoji bodo boljši.