Kot je pojasnila ministrica, bodo z začetkom prihodnjega leta skupaj z delodajalci določili panoge, v katerih manjka kvalificiranih delavcev, in olajšali zaposlovanje tujcev, s katerimi bi zapolnili vrzel.

»Gre za zaposlovanje na podlagi potreb. To je nov pristop, podoben tistemu, kar počnejo v Kanadi in Avstraliji,« je povedala za televizijo BFM.

Delodajalci morajo trenutno v zapletenem upravnem postopku utemeljiti, zakaj na določenem delovnem mestu ne morejo zaposliti francoskega državljana. Na podlagi teh postopkov je lani vizum dobilo okoli 33.000 ekonomskih migrantov.

V gradbeništvu, hotelirstvu, gostinstvu in maloprodaji se že dolgo pritožujejo, da jim primanjkuje ljudi, ki bi sprejeli pogosto nizko plačano delo v teh panogah. Po drugi strani francoski izobraževalni sistem zagotovi premalo kvalificiranih delavcev za informacijsktehnološko in strojno industrijo.

Ministrica ni povedala, koliko tujih delavcev bo dobilo vizume niti ali bodo upoštevali državljanstvo prosilcev, kar je minuli mesec nakazal premier Edouard Philippe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Philippe vodi prizadevanja predsednika Macrona za zaostritev predpisov glede priseljevanja, s čimer želi na svojo stran pridobiti desne volivce, ki vladi očitajo, da v državo spusti preveč tujcev, čeprav je stopnja brezposelnosti 8,5 odstotka.