Sprinterko, članico nizozemske štafete na 4 x 400 m na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru, je nemška policija ustavila 18. junija pri redni kontroli prometa v bližini nizozemsko-nemške meje pri Eltenu. V prtljažniku njenega avtomobila, ki ga je vozila, so odkrili mamila, katerih vrednost na črnem trgu bi po ocenah policije in tožilstva znašala vsaj dva milijona evrov.

Prevažala je 50 kilogramov ekstazija v tabletkah in dva kilograma metamfetaminov (crystal meth), v paketkih zavitih s folijo, ob tem pa so ji zasegli tudi 11.950 evrov gotovine. Policiji je sicer povedala, da ima v prtljažniku športno opremo, športne čevlje in da je namenjena na trening v Düsseldorf. Sodba še ni pravnomočna. Leta 1992 v Amsterdamu pakistanskim priseljencem rojena Ghafoorjeva ni priznala krivde in je napovedala, da se bo pritožila.

Ghafoorjeva je trenutno 31. atletinja na svetovni lestvici Mednarodne atletske zveze (IAAF) med ženskami na 400 metrov in se je kvalificirala za nastop na svetovnem prvenstvu v Dohi z nizozemsko štafeto 4 x 400. A je namesto v Dohi končala za zapahi.

Ghafoorjeva: »Mislila sem, da prevažam dopinški material«

Ghafoorjeva je na sodišču v svojo obrambo zatrdila, da je mislila, da v Nemčijo iz Nizozemske prevaža »dopinški material«, ne pa ekstazija in kristalnega meta, ki so bili v prtljažniku njene Toyote Yaris v kartonasti škatli, športni torbi in potovalki.

Na sodišču sicer ni želela razkriti imen moškega, ki ji je v prtljažnik, ko je pila kavo v lokalu, odložil pošiljko, češ da se boji za varnost prijateljev in družine. Sodišča njen zagovor, da ni vedela, da prevaža mamila, ni prepričal in je v celoti sledilo navedbam tožilstva, da je bila droga namenjena preprodaji.

»Šokirani smo,« so se na razsodbo odzvali v nizozemski atletski zvezi, ki je obsodila dejanje olimpijke. »Obsojamo uporabo in trgovino z mamili in dopingom ter smo v celoti zavezani nizozemski zakonodaji, povezani s prepovedanimi snovmi v športu,« so še zapisali pri nizozemski zvezi, ki bo skušala odkriti, ali navedbe športnice držijo in komu vse je bil domnevni dopinški material namenjen.