V zdravstvenem domu Bohinj so zaposlene tri zdravnice družinske medicine, ki izvajajo kurativno in preventivno dejavnost, enkrat tedensko imajo ambulanto v domu starostnikov, vsak dan pa ob svojem rednem delu v ambulanti izvajajo tudi nujno medicinsko pomoč in obveznosti nadomeščanja, mrliško službo ter ostale zadolžitve.

»Zaradi raznih objektivnih odsotnosti vseh treh zdravnic družinske medicine v mesecu novembru in tudi v naslednjih mesecih ter ob dejstvu velikega pomanjkanja zdravnikov, tako na Gorenjskem, kot tudi v celotni Sloveniji, ugotavljamo, da ne bo možno vsak dan med 7. in 20. uro organizirati prisotnost zdravnika družinske medicine v Zdravstvenem domu Bohinj,« so Bohinjce obvestili iz Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG).

Danes in 11., 12. in 28. novembra bo tako zdravnik družinske medicine v Bohinju prisoten le dopoldan do 13.30 ure, 13. novembra bo Zdravstveni dom Bohinj zaprt od 17.30 dalje, 27. novembra pa od 11.30 dalje. V času, ko bo Zdravstveni dom Bohinj zaprt, bo občanom in bolnikom zagotovljena nujna medicinska pomoč v Zdravstvenem domu Bled.

»Vodstvo zavoda OZG in zaposleni v Zdravstvenem domu Bohinj se opravičujemo, vendar glede na trenutno stanje, drugačna organizacija ni možna,« so pojasnili. Direktor OZG Jože Veternik je za STA povedal, da bodo prihodnji teden na sestanku s predstavniki občine in zdravnicami iskali rešitev na naprej.

V Kranjski Gori še slabše kot v Bohinju

V Bohinju so vajeni, da je zdravnik prisoten. Kot je pojasnil Veternik, so namreč vsaj zadnjih 20 let, odkar je v OZG, kljub težavam, ki so jih imeli, sedaj prvič primorani v ta ukrep. Prej so uspeli težave reševati zlasti z mladimi zdravniki iz drugih zdravstvenih domov.

S tremi zdravnicami je glede na različne odsotnosti namreč zelo težko zagotavljati neprekinjeno zdravstveno varstvo, prav tako je težko zagotavljati nadomeščanja, saj tudi na Bledu manjka zdravnikov. Splošnih zdravnikov in specializantov pa primanjkuje tudi drugod po Gorenjskem, je pojasnil Veternik.

V Kranjski Gori je situacija še slabša kot v Bohinju, saj delata le dva zdravnika in ob pomoči zdravnikov z Jesenic sploh ne bi bilo mogoče normalno organizirati dela. Kljub temu občasno prihaja do izpada, ko ne morejo zagotoviti prisotnosti zdravnika preko celega dne. Celodnevnih ambulant pa sicer nimajo tudi v nekaterih manjših krajih, kot so Cerklje, Preddvor, Šenčur in Naklo.

V Zdravstvenem domu Kranj, kjer so letos izbruhnile največje težave in kjer so zdravniki spomladi napovedali celo kolektivno odpoved pogodb o zaposlitvi, se medtem zadeve počasi urejajo. Poleti so zaposlili tri nove zdravnice. Ker sta dve zdravnici odšli, štirje pa so skrajšali delovni čas, je sicer sedaj stanje podobno, kot je bilo pred 1. majem.

Če ne bo upokojitev - nekateri zdravniki se bodo namreč lahko kmalu upokojili - se po novem letu obeta izboljšanje situacije. Zaposlili bodo še dve dosedanji specializantki. "Resne kontakte pa imamo tudi z nekaterimi zdravniki iz območja nekdanje Jugoslavije," je povedal Veternik.