Prekinitev bogatenja urana v reaktorju v Fordu na goratem območju blizu šiitskega svetega mesta Kom je bila ena od omejitev, na katero je Iran pristal v zameno za odpravo mednarodnih sankcij.

Toda ker so ZDA maja lani odstopile od sporazuma in znova uvedle ostre sankcije proti Iranu, je Teheran maja letos začel postopoma opuščati določene zaveze iz dogovora z veliki silami.

Rohani je danes spomnil, da je Iran v skladu z določili sporazuma v tem obratu ohranil več kot 1000 centrifug, ki so delale v prazno, odkar je dogovor začel veljati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Od jutri bomo v Fordu začeli vbrizgavati plin (uranov heksafluorid),« je napovedal Rohani v govoru, ki ga je prenašala iranska državna televizija.

Iranske oblasti zagotavljajo, da bodo celoten postopek izpeljale transparentno ob nadzoru inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). To je četrta faza odstopa od jedrskega sporazuma.

Iran je večkrat opozoril preostale podpisnice sporazuma - Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko, da je sporazum možno rešiti samo, če mu bodo pomagale zaobiti ameriške sankcije.

Evropske države so si prizadevale za to in v ta namen vzpostavile mehanizem, ki evropskim podjetjem omogoča poslovanje z Iranom mimo ameriških ukrepov. Njihova prizadevanja sicer za zdaj niso obrodila sadov.

Evropska unija je v ponedeljek opozorila, da je njena nadaljnja podpora sporazumu odvisna od tega, ali Iran izpolnjuje svoje zaveze.