Objavili so prepis pogovora z nekdanjo veleposlanico ZDA v Ukrajini Marie Yovanovitch in nekdanjega sodelavca ameriškega državnega sekretarja Michaela McKinleyja. V naslednjih dneh bodo objavili še druge.

Nalog za zaslišanje so medtem danes zavrnili štirje uradniki Bele hiše na čelu z odvetnikom Sveta za nacionalno varnost Johnom Eisenbergom, ki so se mu nekatere priče, ki so bile seznanjene z odnosom predsednika ZDA do Ukrajine, pritožile in mu izrazile skrbi.

Demokrati vsaj za zdaj ne bodo preveč vztrajali pri nalogih, ker menijo, da imajo več kot dovolj materiala za ustavno obtožbo. Na čelu s prepisom telefonskega pogovora med Trumpom in predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim julija letos, ki ga je v nepopolni obliki dal objaviti Trump.

Trump: S pogovorom ni bilo nič narobe

Predsednik ZDA je tudi v današnjih tvitih vztrajal, da s pogovorom ni bilo nič narobe. Demokrati pa v njem vidijo jasen dokaz, da je pritiskal na Ukrajino, da v zameno za sprostitev vojaške pomoči uvede preiskavo političnega nasprotnika Josepha Bidna, pa tudi Kijeva zaradi teorije zarote o vpletanju v ameriške volitve leta 2016.

Nekdanji in sedanji uslužbenci vlade, ki so se že udeležili zaslišanj, so sicer utrdili zgodbo o Trumpu, ki je želel preusmeriti odgovornost za rusko vpletanje v ameriške volitve na Ukrajino in očrniti Bidna, za katerim zaostaja v anketah. Prizadevanja je vodil Trumpov odvetnik Rudy Giuliani. S preiskavama so pogojevali vojaško pomoč in obisk Zelenskega v Beli hiši.

Trump vztraja, da pritiska ni bilo, republikanski senatorji pa prilagajajo obrambo predsednika od izogibanja odgovorom na novinarska vprašanja do trditve v smislu: »Pa kaj potem, če je bil? Saj to ni v nasprotju z zakoni, poleg tega je bila pomoč nakazana, Trump pa se je srečal z Zelenskim septembra v New Yorku«.

Američani naklonjeni procesu ustavne obtožbe

Demokrati menijo, da je to jasna kršitev zakonske prepovedi izkoriščanja tuje pomoči za domače volitve in skupaj s pravniki dodajajo, da za ustavno obtožbo niti ni potrebna kršitve zakona.

Američani so trenutno, kot kažejo ankete, naklonjeni procesu ustavne obtožbe. Podpora nima velike večine, vendar pa je bila prepričljiva večina pred tedni še povsem proti ustavni obtožbi. Zadnja anketa televizija Fox medtem na predsedniških volitvah leta 2020 napoveduje poraz Trumpa, če bi se soočil z Bidnom, s 39 proti 51 odstotkom, vodita tudi Elizabeth Warren in Bernie Sanders. Trumpovega dela ne podpira 57 odstotkov Američanov, podpira pa ga 42 odstotkov.

Televizija Fox je iz neznanega razloga v anketo vključila tudi demokratsko predsedniško kandidatko iz leta 2016 Hillary Clinton, ki bi dobila 43 odstotkov podpore, Trump pa 41. Morda zato, da jo vzpodbudijo k vnovični kandidaturi, ki bi po mnenju analitikov z leve in desne olajšala Trumpovo pot do drugega mandata.