Sassoli je prepričan, da bo mogoče oktobrsko odločitev spremeniti v nekaj mesecih, v tem času pa naj se država osredotoči na uresničevanje novih reform v okviru približevanja EU. »Imamo skupno prihodnost,« je dejal, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Zaev je to, da je novi predsednik Evropskega parlamenta za svoj prvi obisk v tujini izbral Severno Makedonijo, označil kot dokaz podpore Evropskega parlamenta. Zahvalil se je evropskim poslancem za sprejem resolucije o podpori začetka pristopnih pogajanj Severne Makedonije in Albanije.

Izpostavil je, da se zavedajo, da morajo nadaljevati reforme in pokazati napredek na področju vladavine prava in gospodarstva, saj bo to koristilo predvsem državi.

»Dokazali bomo, da ne odstopamo od članstva v EU in Natu. Pritiski in kritike protievropskih sil bodo premagani. Dokazali bomo, da je naše mesto v EU. Verjamemo v evropske vrednote in prepričani smo, da bo Severna Makedonija kmalu dobila drugo priložnost,« je dejal premier, ki se je zaradi rdeče luči Bruslja odločil za razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Sassoli se je pred tem danes udeležil odprtja Evropske hiše v Skopju. Izpostavil je, da so v Evropskem parlamentu, Evropskem svetu in Evropski komisiji prepričani, da je država pripravljena na začetek pristopnih pogajanj, poroča MIA.

Dejstvo, da so samo tri države blokirale določitev datuma za začetek pogajanj, kažejo na to, da so vlade in institucije pripravljene na začetek procesa, je dejal Sassoli, ki upa, da bodo te države presegle zadržke. Podčrtal je, da je Severna Makedonija za začetek pogajanj veliko žrtvovala, uresničila reforme ter celo spremenila svoje ime.

»Imamo skupno usodo in to je samo majhna ovira na naši poti ... moramo iti skupaj naprej, dokler Severna Makedonija ne bo članica EU,« je dejal. »Razumem vaše razočaranje, tudi mi smo razočarani, hkrati pa moramo zaupati v tisto, kar bomo v prihodnosti dosegli skupaj,« je še poudaril.

Sassoli ima danes na programu še srečanje s predsednikom države Stevom Pendarovskim, v torek bo nagovoril poslance in se srečal s predsednikom sobranja Talatom Xhaferijem.

Severna Makedonija in Albanija na oktobrskem vrhu EU nista dobili zelene luči za začetek pristopnih pogajanj, čeprav ta korak podpira velika večina članic, tudi Slovenija, in čeprav sta za to izpolnili pogoje. Zeleno luč za Severno Makedonijo je po neuradnih informacijah blokirala le Francija, za Albanijo pa poleg nje še Nizozemska in Danska.