Po kolesarskih površinah me je vseskozi strah, saj v vsakem trenutku pričakujem vožnjo po napačni strani kolesarske površine. Pogostoma mi uspe trčenje na kolesarskih površinah preprečiti zaradi napačne vožnje kolesarja ali voznika kolesa z motorjem. Ni mi pa uspelo preprečiti trčenja na kolesarskem pasu, ko je po napačni strani pripeljal neodgovorni voznik kolesa rikše s pomožnim motorjem. Trčenje je bilo tako močno, da sva oba padla po kolesarskem pasu. Z glavo sem udaril po asfaltni površini tako močno, da mi je trikrat počila zaščitna čelada. Če čelade ne bi imel na glavi, danes ne bi pisal tega prispevka. Opažam, da je veliko otrok v prometu, ki ne uporabljajo zaščitne čelade. Odgovornost za nenošenje zaščitnih čelad nosijo starši, skrbniki, rejniki in spremljevalci.

Sprehajanje po lepo urejenem parku Tivoli je izredno nevarno. Po pešpoteh parka se vozi veliko kolesarjev in voznikov koles z motorjem, ki resno ogrožajo pešce in spremljevalce oseb s posebnimi potrebami. Kolesarji in vozniki koles z motorjem prometnega znaka prepovedan promet v obeh smereh za vsa vozila ne upoštevajo. V zadnjem času se je občutno povečalo število udeležencev v prometu, ki uporabljajo posebna prevozna sredstva, predvsem priljubljeni električni skiro.

Uporabniki posebnih prevoznih sredstev ne izbirajo strani vožnje in površine, po kateri bi morali voziti skladno z zakonom. Njihove hitrosti pa niso zanemarljive. Nisem pristojen, da bi ocenjeval zahtevno in nevarno delo mestnih redarjev, ki se pogostoma srečujejo z neprijetnimi kršitelji cestnoprometnih predpisov ali pravil vožnje. Imam pa pravico in dolžnost opozoriti, da je treba maksimalno povečati kontrolo nad kolesarji in vozniki koles z motorjem in dosledno ukrepati zoper tiste, ki vozijo po napačni strani kolesarskih površin. Kolesarji in pešci spadamo med bolj ranljive udeležence cestnega prometa. Znano je, da so bile že številne žrtve med kolesarji in vozniki koles z motorjem na kolesarskih površinah zaradi napačne smeri vožnje. Osebno si želim, da ne bi umrl nasilne smrti na neki umazani kolesarski površini ali na pešpoti našega lepega parka Tivoli, na katerega smo lahko ponosni.

Franc Domjanič, Ljubljana